Pár év alatt elérhetik az országos átlagot az egészségügyi bérek

Ónodi-Szűcs Zoltán
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi ágazatban dolgozók most körülbelül százezer forinttal keresnek kevesebbet, mint az átlag, de az Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár által bejelentett béremelési programmal a szakdolgozók 2019-re elérhetik a mai átlagkeresetek bruttó szintjét.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyben dolgozók bére az elkövetkező években több ütemben emelkedik - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett, idén szeptember elsején a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nőtt.

A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére szeptember elsején bruttó 107 ezer forinttal nőtt, míg második ütemben jövő év november elsején újabb 100 ezer forinttal emelkedik. Így a fizetésük két év alatt 207 ezer forinttal lesz magasabb.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Fotó: M. Schmidt János - Origo

A szakdolgozók (kórházi ápolók) bére jövő novemberben 12, majd 2018-ban és 2019-ben újabb 8-8 százalékkal nő, 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik. A 78 ezer érintett - köztük az Országos Mentőszolgálat orvosai, szakdolgozói - idei átlagos béremelése differenciáltan 26,5 százalékos lesz.

3 év, és elérik a mostani átlagbért

Az emelésre az államtitkár példaként említette, hogy egy 31-33 év munkaviszonnyal bíró szakápoló alapbére a béremelési program végére bruttó 228 650 forintra nő, míg egy aneszteziológiai szakasszisztens - 16-18 éves munkaviszony után - bruttó 238 475 forintot is kereshet majd.

Az idei béremelésekre 19,5 milliárd, jövőre pedig 82,6 milliárd forintot fordít a költségvetés.

A fenti példákból látszik, hogy a hároméves béremelési program végére közelíthetik majd meg az egészségügyi bérek a mostani bruttó átlagbérek szintjét. A Központi Statisztikai Hivatal 2016. január–áprilisi összesítése szerint ugyanis a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete 256 500 forint volt.

A béremelési programra idén 19,5, jövőre pedig 82,6 milliárd forintot fordít a költségvetés Forrás: MTI/Balázs Attila

Ónodi-Szűcs Zoltán arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése nem most kezdődik. Az elmúlt években a bérrendezésükre 300 milliárd forintot fordított a kormány: 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben 95 ezer ember kapott béremelést.