Megszüntetné a letelepedési államkötvényeket az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint a letelepedési kötvényüzlet erkölcstelen, a közvagyont nem gyarapítja, és még biztonsági kockázatot is hordoz, ezért a szocialisták törvényajavaslatot nyújtottak be a rendszer eltörlésére.
Vágólapra másolva!

Jövő év elejétől nem lehetne több letelepedési államkötvényt eladni, vagyis januártól megszűnne a lehetőség, hogy 300 ezer euróért magyar állampolgárságot vásárolhatnak külföldiek - legalábbis akkor, ha az Országgyűlés megszavazza az MSZP-sek erről szóló javaslatát.

MSZP: erkölcstelen, kockázatos

A letelepedési kötvényüzlet erkölcstelen, a közvagyon helyett magánvagyonokat hizlal, és még közbiztonsági, nemzetbiztonsági kockázatot is hordoz - ezzel indokolják friss törvénymódosító javaslatukban a szocialisták, miért szüntetnék meg ennek, az amúgy a világ számos országában működő rendszernek a magyar változtatát.

A letelepedési államkötvények vásárlói főleg kínaiak és oroszok Forrás: AFP/Xie Zhengyi

A javaslatot aláírta a teljes, 29 fős MSZP-frakció. Nem csak a letelepedésikötvény intézményének megszüntetését javasolják, hanem "az ilyen tevékenységet folytató vállalkozások nyilvános elszámoltatását" is 2016. december 31-i határidővel.

Kötvény jelentős előnyökkel

Mint arról az Origo is beszámolt, az előírt összegű - jelenleg 300 ezer euró - letelepedési államkötvény megvásárlása ugyan állampolgárságot nem kínál azonnal, csak nyolc év után, viszont az ehhez szükséges letelepedési engedély a megszokott három évvel szemben szinte azonnal megszerezhető.

A letelepedési engedély birtokában a kötvényvásárló már jogosult állami juttatásokra és adókedvezményekre, sőt az önkormányzati választáson indulhat jelöltként.

A legfontosabb előny mégis az, hogy a 300 ezer eurós befektetéssel a kötvényvásárló szabadon mozoghat a schengeni övezet országaiban – ezért cserébe öt évig kell a papírban tartania a pénzét, amit annak lejárta után visszakap. Az első kötvényekért 2018-ban kezd majd fizetni az állam.

A kötvény vásárlói hozamot nem kapnak, de fizetniük kell 40 ezer euró - 12 millió forint - bevándorlási tanácsadási díjat. Ez a közvetítő cégek profitja.

BM: az illegális bevándorlók jelentenek inkább veszélyt

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn kérdésre válaszolva a Parlamentben azt mondta: A hatályos jogszabályok alapján nemzeti letelepedési engedélyt az a harmadik országbeli állampolgár kaphat, akinek beutazásához és tartózkodásához, magyarországi befektetéseire való tekintettel nemzetgazdasági érdek fűződik. Akinek letelepedése a köz- és a nemzetbiztonságot veszélyeztetni, nem kaphat engedélyt, és az eljárás a kérelmező családtagjaira is vonatkozik - közölte. A program bevezetése óta

nemzetbiztonsági okok miatt négy, közbiztonsági okból két kérelmet utasítottak el,

családtagoknál előbbi ok miatt kilenc, utóbbi miatt egy kérelmet utasítottak el.

Kontrát azt is mondta, hogy a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség is vizsgálja a kérelmezőket, az eljárás lefolytatása nélkül nem vehet senki letelepedési kötvényt. Hozzátette: az illegális bevándorlók jelentenek veszélyt, mivel már többször bebizonyosodott, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van.

Mint arról az Origo is beszámolt, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) 2013 óta idén júliusig összesen 3645 letelepedési államkötvényt értékesített. Az ÁKK adatai szerint 2016-ban július 1-jéig 289 kötvényt értékesítettek, 2015-ben 1143-at, 2014-ben 1783-at, míg az induló évben 430 darabot.