Szijjártó az ENSZ-főtitkárhoz fordul a kritika miatt

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, mert a szervezet Emberi Jogi Főbiztosa Orbán Viktort és más, szerinte populista politikusokat az Iszlám Állam ideológiájával állította párhuzamba. A külügyminiszter szerint a főbiztos ezzel alkalmatlanná vált feladatára, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország harcoló alakulattal vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter levelében azt írja: Zeid al-Husszein emberi jogi főbiztos szavai teljességgel elfogadhatatlanok az ENSZ bármely tisztségviselőjétől. Szerinte egy ilyen kijelentés két dolgot jelenthet: az emberi jogi főbiztos

vagy részrehajló, és politikai indíttatásból cselekedett, vagy egyáltalán nincs tisztában a világ bizonyos részein zajló eseményekkel.

Mindkét említett eset azt mutatja, hogy ez a személy alkalmatlan ilyen kiemelkedően fontos pozíció betöltésére.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

"Magyarország egyike azon nem több, mint 23 országnak, amely harcoló alakulattal vesz részt az ISIS elleni küzdelemben" – írja levelében Szijjártó Péter. Szerinte Európa történelmi kihívással áll szemben: az ellenőrizetlen és szabályozatlan tömeges vándorlás következtében a kontinens terrorfenyegetettsége súlyosabb, mint bármikor, a közbiztonság folyamatosan romlik, és a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények száma emelkedik.

"A magyar kormány számos közös európai intézkedést kezdeményezett ennek a történelmi kihívásnak a kezelésére,

de mivel közös európai megoldás jól láthatóan nincs, Magyarországnak nemzeti hatáskörben meg kellett tennie a szükséges lépéseket a határainál jelentkező tömeges erőszak megállítására és lakosságának megóvására" – fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan az ilyen vádaskodás Fotó: Bielik István - Origo

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein múlt hét hétfőn Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján bírálta az általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst, és Orbán Viktor miniszterelnököt is Wildershez hasonlította. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít. A jordániai herceg szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett,

ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Az együttműködést az emberi jogi főbiztos közelmúltbeli kijelentése és az ehhez hasonló megnyilvánulások alapjaiban ássák alá Szijjártó Péter szerint. Ezért, elkerülendő az ilyen sértéseket, arra kérte az ENSZ főtitkárát, hogy az ENSZ alapvető fontosságú intézményei iránti bizalom megőrzése érdekében tegye meg a szükséges lépéseket.