Taxisok támadtak egy külföldi párra Zuglóban

Taxis demonstráció az Über ellen
Vágólapra másolva!
Elszámolási vitába keveredett egy külföldi férfi az őt szállító taxissal hétfő hajnalban Budapesten – azonnal jött az erősítés, a turistát perceken belül hárman ütötték-verték a nyílt utcán, gázspray-vel fújták le őt is, és a barátnőjét is. A rendőrség önbíráskodás miatt nyomoz a Thököly úton történtek miatt - egy  taxis képviselet szerint viszont az utas is hibás lehetett.
Vágólapra másolva!

Taxisok támadtak rá egy külföldi párra Budapesten hétfőn hajnalban, Thököly út és a Zichy Géza utca sarkánál. A lincselésszerű erőszaknak szemtanúja volt az esetről beszámoló olvasónk, Roland, aki éppen arra hajtott.

Húszan nézték a verekedést

„Hajnali fél négy körül lehetett, a Dózsa György út felé tartottam, de csak a síneken tudtam haladni az utat elálló taxiktól.”

Körülbelül 20 taxis nézhette félkörívben, ahogy három-négy társuk egy földön fekvő embert püföl,

„az áldozat barátnője pedig angolul kiabált velük, és próbálta leráncigálni a támadókat a párjáról” – mesélte Roland. Az esetet látva autójával lassított, de a bámészkodók elzavarták, így kissé távolabb megállt, és hívta a rendőrséget.

Hárman-négyen ütlegelték az angol turistát, aki szóvá tette, hogy gyanúsan pörög a taxióra Fotó: Polyák Attila - Origo

Túlpörgött a taxióra

A taxisok azonban meglátták, hogy telefonál, és percek alatt eltűntek. „Ezután tudtam csak beszélni a megvert angol fiúval és amerikai barátnőjével. Elmondták, hogy

– a srác pénzét pedig elvették a taxisok. Mindezt azért, mert észrevette, és kifogásolta, hogy a fickó, aki vitte őket, megbuherált taxiórával dolgozott”,

ezerforintonként ugrott a mutató

– mondta a szemtanú.

200 méter, negyedóra alatt

Roland szerint a riasztott rendőrök negyedóra alatt értek a helyszínre az alig 200 méterre található zuglói kapitányságtól, a külföldiekkel csak nehézkesen értettek szót, és legalább két órán keresztül maradtak a helyszínen.

A gázspray-vel lefújt, átfázott lány másfél óra után besokallt, és haza akart menni, erre majdhogynem őt kényszerítették maradásra a járőrök – állítja olvasónk.

A rendőrség nyomoz

Érdeklődtünk a rendőrségnél, szerettük volna megtudni, hány embert keresnek vagy fogtak már el, és milyen gyanúval indult eljárás a Thököly úton történtek miatt. Annyit megerősítettek, hogy a

Zuglói Rendőrkapitányság önbíráskodás miatt nyomoz, és egy 35 éves fővárosi férfit előállítottak az ügyben.

Az eljárás bevettnek mondható, önbíráskodás miatt indult eljárás az ellen a taxis ellen is, aki 25 ezer forintot követelt ír utasától a Sziget Fesztivál és a Margitsziget között megtett táv után – majd megverte, kifosztotta, és egy néptelen helyen kidobta áldozatát.

Rablás gyanúja viszont nem merült fel a Thököly úti incidens után – pedig a turisták egyértelműen állították, hogy a taxisok elvették a férfi pénzét. A rendőrség szerint egységeik a bejelentés után öt percen belül a helyszínre értek - és

vizsgálják a további jelenlévők büntetőjogi felelősségét is.

Az ügyben indított nyomozás határideje egyébként papírforma szerint november 12., de ez szükség szerint meghosszabbítható.

Így írják át

Megkerestük a taxisszövetség elnökét. Metál Zoltán tőlünk hallott először a hétfő hajnali verekedésről, és időt kért a tájékozódáshoz.

Az ezresenként ugráló óra lehetőségét azonban ő sem tartotta kizártnak. Régebbi típusú autóknál a CAN-bus belső információs rendszer gyűjti a kilométeradatokat, a sebességváltó vezetékére kötött érzékelő hackelésével viszont a megtett távolság többszörösét is érzékelheti a rendszer és az arra kapcsolt kilométeróra. A GPS-alapú távolságmérésnél ez a trükk már nem működne.

Sárga hiénák?

A rendőrségtől szerettük volna megtudni azt is, melyik taxis társasághoz tartozott a gyanúsított és három társa, esetleg magánvállalkozókról van szó. Hivatalos választ még nem kaptunk, de értesüléseink szerint

taxis hiénák követhették el a hétfő hajnali támadást.

Áldozataik egy Kazinczy utcai romkocsmából indultak el, ahol a hétvégi éjszakánként valósággal nyüzsögnek a társasághoz -és sokszor legális vállalkozáshoz - sem köthető taxisok.

Hazudott, aztán ütött

A hiénákkal néha a szórakozóhelyen dolgozók baja is meggyűlik: egy névtelenséget kérő pultos elmondta az Origónak, hogy munkatársát a Kazinzy utcában támadták meg.

"A kollégám névre rendelt egy taxit, aztán a kapu előtt beszállt a kapunk előtt várakozó kocsiba - a sofőr ráadásul megerősítette, hogy igen, az ő neve alatt van a fuvar. A trükk csak akkor derült ki, amikor mégsem tudta az előre bediktált címet, és idegesen kezdett viselkedni. A kollégám ekkor szólt, hogy kiszáll, de a bedühödött sofőr utána ugrott, és kétszer megütötte" - mesélte a romkocsma felszolgálója.

Ahogy a taxisok látják

A taxis hiénákra vonatkozó felvetésünket aztán éppen a Magyar Taxisok Szakszervezete cáfolta: Karsai Katalin megbízott ügyvezető szerint

az önbíráskodással gyanúsított férfi egy társaság regisztrált alkalmazottja.

Hogy melyiknek, azt Karsai nem árulta el, mondván, nincs rá felhatalmazása.

Az ügyvezető ugyanakkor teljesen másként látja a hétfőn hajnalban történteket. Az Origónak küldött levelében kifejtette, az angol utas először csak az útirányt adta meg, a tényleges címet csak később közölte - de a taxis nem értette mit mond, ezért telefonját odaadta a turistának, hogy írják be címet.

A páros azonban amint lehetősége nyílt rá, kiugrott a kocsiból - és vitték a telefont is.

.A sofőr próbálta megállítani őket, a külföldi férfi azonban megtépte ingét, majd beugrottak egy másik taxiba, és elhajtottak a helyszínről, állítja Karsai Katalin.

Később megszólal

Az első sofőr segítséget kért, kollégáival pedig utolérték a párost - ezek szerint a Zichy Géza utca sarkán, majd többen

Legalább is ez a taxis szakszervezet álláspontja. Karsai Katalin a manipulált óráról nem tudott konkrétumot mondani, de szerinte a felfokozott helyzetben az

utas félreérthette a látott összeget.

A homályban maradó taxis állítólag készséggel nyilatkozik a történtekről, de csak a rendőrségi eljárás után - addig a szakszervezet közvetít közötte és a sajtó között.