Provokáció is lehet az újságíró beszervezése

Vágólapra másolva!
Külföldi titkosszolgálatok provokációja is állhat annak az ügynek a hátterében, amelyben egy hazai újságírót próbáltak megzsarolni állítólag a titkosszolgálatok – mondta az Origónak Földi László. A szakember szerint egyébként a szolgálatok feladata, hogy minél több információt begyűjtsenek a jövőbeli várható eseményekről. A Belügyminisztérium már vizsgálódik az ügyben. 
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el a Belügyminisztérium, miután kiderült, hogy a titkosszolgálat zsarolással akart beszervezni egy újságírót. Hírek szerint a G.-nek nevezett újságírót tavaly év végén magánéletének intim titkairól készült kép- és hangfelvételekkel próbálta rávenni arra, hogy dolgozzon a titkosszolgálatnak.

Az AH-t gyanúsította az újságíró

Azzal keresték meg, hogy „valakik” adatokat gyűjtöttek a magánéletéről, mégpedig ártó szándékkal.

A titkosszolgálat védelmet ígért neki,

mintha csak az ellene szövetkező ismeretlenek szándékait próbálnák kifürkészni, és azt kérte, írja össze nekik, az utóbbi időben milyen témákkal foglalkozott, és kik segítették a munkáját információkkal.

G. állítása szerint őt az Alkotmányvédelmi Hivatal próbálta beszervezni Forrás: Origo

Mivel a beszélgetés folyton akörül forgott, hogy kiktől szerzett információkat, G.-nek kezdett gyanús lenni, hogy valójában azok gyűjtöttek róla adatot ártó szándékkal, akik védelmet ígértek neki. Az újságíró arra a következtetésre jutott, hogy nem léteznek az ismeretlenek, hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal gyűjtött róla adatokat a megzsarolásához.

G.-vel egyébként már

az első találkozón aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot,

amely arról szólt, hogy ha nem hallgat, könnyen kiderülhet róla az is, hogy kém.

Az ügynök nem lehet konformista

Nem ismerem ennek az ügynek a pontos részleteit, ezért teljes mélységében nem tudom értékelni, de mindenféleképpen vannak tanulságai – minderről már Földi László beszélt az Origónak. A titkosszolgálati szakértő szerint a szolgálatok azért vannak, hogy beszervezzenek olyan személyeket – köztük újságírókat is –, hogy

olyan információkhoz jussanak, amelyekkel jövőbeli eseményeket tudnak modellezni.

A titkosszolgálatok nem tévedhetnek, ezért a lehető legszélesebb spektrumú kapcsolatrendszert kell kiépíteniük.

Földi László arról is beszélt, hogy a szolgálatok a célszerűség, az alkalmasság és a beszervezés lehetősége mentén gondolkoznak. Könnyen elképzelhető, hogy a szolgálatok egy fedett akció keretében gyűjtenek információkat egy személytől, míg van olyan, hogy valakit hosszú évek munkájával építenek be a rendszerbe. A beszervező nem dolgozhat konformista módon, mivel így magát buktatná le, és az egész akció megbukna – mondta a szakember.

Földi László szerint provokáció is állhat a háttérben Forrás: Origo

Meglepő lenne

Meglepne, ha a mai magyar titkosszolgálatok az adott személlyel való első találkozáskor az igazolványukat mutatnák – mondta Földi László. A szolgálatok emberei egyébként is csak végszükség esetén szokták felfedni a kilétüket, de erre csak nagyon-nagyon ritkán kerül sor. A szakember a mostani üggyel kapcsolatban

nem zárta ki a provokáció lehetőségét sem,

mivel a világon bármelyik titkosszolgálat élhet ezzel az eszközzel, ezért ez nálunk is előfordulhat. Persze azt sem lehet kizárni, hogy szakmailag elfogadhatatlan módon zajlott le ez az akció, és ezért került nyilvánosságra.

Nem ismerték el

A minisztérium az ügy kirobbanása után közleményben azt írta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) törvényesen végzi munkáját. Az akció tényét nem ismerték el, de közölték: a külföldi titkosszolgálatok azokat keresik meg, hogy kémkedjenek, szándékosan vagy gondatlanságból információt adjanak át külföldieknek, akik a legjobb információbázissal rendelkeznek: ilyenek például a kutatók, az újságírók, a politikusok, a társadalmi szervezetek vezetői. A titkosszolgálatok kötelessége felderíteni és megelőzni az ilyen törekvéseket – tették hozzá.

Molnár Zsolt is vizsgálódna Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Napirenden lesz az ügy

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági testület szocialista elnöke azt mondta,

a bizottság soron következő ülésén, szeptember 15-én napirendre tűzik az ügyet,

és az AH főigazgatójától, valamint a BM képviselőitől is tájékoztatást várnak. Kiemelte: egy magát jogállamnak nevező ország polgárait a nemzetbiztonsági szolgálatok nem kényszeríthetik együttműködésre zsarolással, a magánélet jogtalan megfigyelésével. Ki kell derülnie, ha valóban ilyen módszerrel akartak beszervezni akár újságírót, akár bármely más magyar állampolgárt – közölte Molnár Zsolt.