Első fokon pert nyert a Mahir

Budapest, 2016. január 2.
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem hatályos a Mahir Cityposter Kft. és a Fővárosi Önkormányzat közötti szerződést felmondó nyilatkozat - mondta ki a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében, a cég által indított polgári perben.
Vágólapra másolva!

A főváros még 2006-ban kötött szerződést a kft.-vel utcabútorok telepítésére, üzemeltetésére és reklámcélú hasznosítására.

A haszonbérleti szerződést az önkormányzat tavaly ősszel felmondta.

A Mahir Cityposter Kft. tavaly novemberben benyújtott keresetében a felmondó jognyilatkozat érvénytelenségének, valamint annak megállapítását kérte, hogy továbbra is fennáll a szerződés szerinti közterület-használati jogosultsága. Az idén januárban benyújtott újabb keresetben pedig elsődlegesen azt kérte, a már folyamatban lévő per jogerős befejezéséig tiltsa el a bíróság az önkormányzatot attól, hogy a kft. tulajdonát képező hirdetőoszlopokat elbontassa. A bíróság a két ügyet egyesítette.

A bíróság korábbi - január 12-én kelt - azóta jogerőre emelkedett végzésével ideiglenes intézkedésként eltiltotta az önkormányzatot az utcabútor bontásától és az eredeti állapot helyreállításától.

A Fővárosi Törvényszék az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte, hogy "a felek között létrejött haszonbérleti szerződés érvénytelensége nem állapítható meg" - olvasható a közleményben. A bíróság álláspontja nem valósult meg sem a fizikai, sem a jogi értelemben vett lehetetlenség, a szerződés nem ütközik jogszabályba és nem kerüli meg a jogszabályokat, továbbá nem ütközik a jó erkölcsbe sem.

A Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopát szállítják el a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton, január 2-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A bíróság a Mahir Cityposter Kft. további kereseti kérelmeit elutasította, és tájékoztatta a feleket, hogy a korábban elrendelt ideiglenes intézkedés az ítélet jogerőre emelkedéséig hatályban marad - áll a közleményben.