Kormányszóvivő: A kvóta a szolidaritás hamis mértékegysége

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
Nem okafogyott az október 2-i kvótareferendum a kormányszóvivő szerint. Kovács Zoltán emlékeztetett, hogy több uniós döntés is a kötelező szétosztási mechanizmus "irányába mutat", a magyar népszavazásnak pedig ezt kell megakadályozni. Úgy vélte, kvóta a szolidaritás hamis mértékegysége.
Vágólapra másolva!

Nem okafogyott a népszavazás: célja, hogy megakadályozza egy olyan állandó uniós mechanizmus kialakulását, amely ismeretlen számú migráns szétosztásához vezet – mondta a kormányszóvivő az állami tévében.

Kovács Zoltán szerint nyolc uniós döntés mutat abba az irányba, hogy állandó szétosztási mechanizmus indul be.

A kvóta szerinte a szolidaritás hamis mértékegysége, mert "nemcsak jogszerűtlen, hanem kivitelezhetetlen is, hiszen a migránsokat az unión belül nem lehet akaratuk ellenére olyan országban tartani, ahol nem akarnak élni".

Kovács Zoltán szerint a kvóta a hamis szolidaritás mértékegysége Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Emlékeztetett, hogy az egy éve létrehozott határzár miatt elképesztő vádakkal, rágalmakkal illették az országot, arra hivatkozva, miként bánik a menekültekkel, holott a magyar kormány csak megvédte az unió schengeni határát. Azóta többen is követik a magyar gyakorlatot – mondta Kovács Zoltán.

– mondta a kormányszóvivő, aki szerint a probléma kezelésének módja az lehet, ha nem engedjük ide a bajt, a segítséget pedig oda visszük, ahol szükség van rá.