Észak-koreai atomlétesítmények támadását gyakorolja az USA

Horizontal
Egy észak-koreai légvédelmi rakéta fellövése
Vágólapra másolva!
Dél-Korea és az Egyesült Államok légiereje az észak-koreai nukleáris létesítmények elleni támadást gyakorolják a jövő hónaptól - közölték katonai tisztviselők hétfőn Szöulban.
Vágólapra másolva!

Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a színlelt csapásokat a Red Flag (Vörös Zászló) fedőnevű hadgyakorlat keretében fogják végrehajtani az egyesült államokbeli Alaszkában lévő Eielson légi bázison, október 3. és 21. között.

Egy észak-koreai légvédelmi rakéta fellövése Forrás: AFP/Kcna

A manőver célja fejleszteni a dél-koreai légierő harci képességét az egyre fokozódó észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek jelentette veszély közepette. A forgatókönyv szerint Észak-Korea váratlan rakétatámadást hajt végre, s a gyakorlat célja az is, hogy gyakorolják az észak-koreai nukleáris és más központi katonai létesítmények elleni csapásmérést - mondta el a neve elhallgatását kérő katonai vezető.

A feladatok végrehajtására Dél-Korea hat F-15K típusú vadászgépet és két C-130 Hercules szállítógépet tervez küldeni az Egyesült Államokba. Új-Zéland és a NATO csupán szállító- és légi utántöltő repülőgépekkel csatlakozik a manőverekhez.