Este 10 után lehet előzetes eredménye a népszavazásnak

Budapest, 2016. augusztus 3. A kvótareferendum magyarországi szavazásra készült szavazólapjának mintája a Nemzeti Választási Iroda fővárosi székházában 2016. augusztus 3-án. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezen a napon jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Választási Iroda elnöke szerint az érvénytelen szavazatok körüli vita elbizonytalanítja a szavazatszámlálókat, ezért lassabban fognak dolgozni a megszokottnál, a voksolás napján este 10-11 felé várható magas feldolgozottság. Ha az érvényességi küszöb közelében lesz az eredmény, a levélszavazatok még a rákövetkező héten is befolyásolhatják az eredményt. A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, ez nagyon kevés, külképviseleti megfigyelőt egyet sem.
Vágólapra másolva!

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint az október 2-ai népszavazás napján este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága. Pálffy Ilona azt mondta:

az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor,

ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, mégis arra számít, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a feldolgozottság állása.

Hozzátette, ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

8,2 millióan szavazhatnak

Közölte: hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám még a halálesetek miatt biztosan változni fog. A népszavazás érvényességéhez az kell, hogy a névjegyzék zárásakor, szeptember 30-án a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazzon.
Megjegyezte, a névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.

Az NVI-elnök szerint a számlálókat elbizonytalaníthatja az érvénytelen voksok körüli vita Forrás: MTI/Máthé Zoltán

11 ezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben

Az NVI elnöke elmondta azt is, szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A legtöbben Londonban szavaznának, 1327-en,

Münchenben pedig 761-en adnák le voksukat. A 105 külképviseletre a napokban juttatják el a szavazólapokat és a szükséges iratokat.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az átjelentkezéssel szavazás határideje most pénteken, szeptember 30-án jár le; 37 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának október 2-án.

Kevés lesz a megfigyelő

Szólt arról is, hogy

a népszavazás kezdeményezője és a frakcióval rendelkező pártok egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be,

ahogyan nem jelezték azt sem, hogy megfigyelőt küldenének a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak hétfőn megkezdődött ellenőrzésére.

A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, az NVI elnöke szerint ez nagyon kevés.

Szerették volna, ha több delegáltat bejelentenek, mert így a pártok ellenőrizhették volna a választott szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkáját - tette hozzá.