Belvárosi robbantás: kevésen múlt, hogy nem sérültek meg többen

Körúti robbantás Robbantás Repesz Király utcai robbantás Gyilkossági kísérlet Körúti robbantás, hétfő délelőtt robbanás Király utca
Körúti robbantás, hétfő délelőtt
Vágólapra másolva!
Azonnal menekülniük kellett a lakóknak abból a házból, amely előtt szombaton késő este felrobbantottak egy bombát. Egy férfi azt mondta az Origónak, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg ő és a felesége. Mindketten sokáig dolgoztak. Ha otthon vannak késő este, biztosan megsérülnek.
Vágólapra másolva!

„Tegnap is dolgoznunk kellett volna, de a robbantás miatt nem jöhettünk” – mondja az Origónak az a két munkás, akik beengednek a Teréz körúti házba, amely előtt szombaton késő este robbantottak. Az ott működő üzletet ugyanis éppen felújították ezekben a napokban.

A ház elől még most is takarítják a romokat. A másfél napig tartó útzárat az autósok és a gyalogosok elől is feloldották, már a házba is mindenki bemehet, lakcímkártya nélkül is. Mostanáig azonban csak azzal lehetett.

A szombat esti robbantás helyszíne Fotó: Polyak Attila - Origo

Az egyik ott lakó férfinak pont ezzel volt baja. Merthogy bérli a lakást, amiben lakik, bejelentve pedig nincs oda. Így őt vasárnap reggel a rendőrök kísérték föl, megnézték, hogy tényleg ki tudja-e nyitni az ajtaját a kulcsával. A férfi a második emeleten lakik, az ablaka az utcára nyílik. Oda, ahol a robbanás történt. Most vödörszámra viszi le a kukába a kitört ablaküveget.

Nagyon sok ablak betört a robbantás miatt az épületben Fotó: Polyak Attila - Origo

Szombaton fél tizenegykor végzett, a munka után azonnal elindult haza. Útközben hívta az egyik kolléganője, hogy megkérdezze, nincs-e baja. Értetlenül kérdezett vissza, hogy „miért lenne?”, akkor ugyanis még nem tudta, hogy mi történt. A felesége még nála is később, hajnali egykor végzett a munkával. Őt már ő maga hívta azzal, hogy ne siessen haza. Azt mondja, óriási szerencséjük volt, hogy mind a ketten későn végeztek. Ha szabadnaposak, este tízkor már ágyban vannak, az pedig az ablaktól néhány méterre van. Ha otthon vannak, biztosan összevágják őket a kirepülő üvegszilánkok.

Visszaköltözhettek a lakók, biztonságosnak mondják a szakértők az épületet Fotó: Polyak Attila - Origo


Az éjszakát végül egy közeli parkban töltötték. Azt meséli, egy busz érkezett, elvileg arra lehetett felszállni, csakhogy a két tömbből álló ház lakóinak csak egy kis része fért rá föl. Azon – ahogy a férfi mondja –, egymás hegyén-hátán aludtak, valószínűleg ők fel sem fértek volna rá.

Szomszédja, egy török fiú szerencsés volt, ő egy ismerősénél töltötte az éjszakát. Azt mondja, ő a lakásban volt, amikor a robbantás történt. A rendőrök gyorsan végigjárták a házat, és mindenkivel közölték, hogy menni kell. Mindössze néhány ruháját pakolta össze, aztán indult. Igaz, előtte még néhány fotót készített.

A robbantás után néhány perccel készült ez a fotó A fotót az egyik ott lakó férfi készítette

Alatta egy fiatal angol lány lakik. Ő is egy ismerősénél aludt. Neki is mindössze néhány perce volt pakolni. Azt mondja, fölvette a kabátját, pórázt tett a kutyájára, és már indult is.

Az egyik itt lakó idős nő is a kutyájával ment ki az utcára az éjszaka közepén. Azt mondja, mind a ketten jól meg is fáztak.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az egész éjszakát a szabadban töltötték, a tíz fok körüli éjszakában. Most teát iszik, próbálja gyógyítani magát.

Ahogy azt az Origo több cikkében is megírta, szombaton fél tizenegy körül bomba robbant a Teréz körúton. Két rendőr sérült meg. Az országos rendőrfőkapitány szerint a merénylet célpontja a két kollégája volt.