Ezt tudjuk most a belvárosi robbantásról

Robbanás Király utca
Budapest, 2016. szeptember 25. A Teréz körút 2-4. házszámnál szeptember 24-én éjszaka történt robbantás nyomai 2016. szeptember 25-én, a helyszínelés után. A robbantás célpontjai a rendőrjárőrök voltak. A házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet súlyosan megsebesített két rendőrt. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség, hogy a Teréz körúton járőröző két rendőrt akarta megölni az a férfi, aki szombaton este felrobbantott egy házi készítésű bombát Budapesten. De ki lehet a rejtélyes robbantó? És miért akart végezni a rendőrökkel? Összegyűjtöttük, hogy mit tudunk most a robbantásról, és mi az, amit egyelőre nem.
Vágólapra másolva!

1. Robbantás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségénél szombaton késő este, 22.30 körül. Egy házi készítésű, repeszekkel, vélhetően szögekkel töltött bomba robbant. A BRFK két járőre súlyosan megsérült. Egyikük egy nő. Mindkét rendőrt megműtötték, állapotuk stabil, a körülményekhez képest jól vannak. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint egyértelműen a rendőrök voltak a támadás célpontjai.

2. Több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája. Rengeteg szemtanút kihallgattak a rendőrök, legalább 145 térfigyelő kamera felvételét kérték be. Arra kérik a lakosságot, hogy aki üzemeltet Budapesten térfigyelő kamerát, az tartsa meg a felvételt 30 napig. Egy férfit keresnek, aki körülbelül 170 cm magas, 20-25 éves, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, fehér sportcipőt és kék farmert viselt a támadás időpontjában. A rendőrök 10 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben.

A Teréz körút 2-4. házszámnál szeptember 24-én éjszaka történt robbantás nyomai a helyszínelés után Forrás: MTI/Lakatos Péter

3. Feloldották a robbantás helyszínén elrendelt lezárásokat, miután véget ért a nyomok rögzítése vasárnap késő este. A környékről kiköltöztetett valamennyi lakó visszatérhetett otthonába. A hatóságok tájékoztatása szerint az az épület, ahol a robbantás történt, statikailag nem sérült. A gyalogos és a közúti forgalom helyreállt.

4. Azt, hogy miért akarta megölni a rendőröket a robbantó, egyelőre nem lehet tudni. Lehetséges motivációiról nem árultak el semmit a hatóságok. Papp Károly rendőrfőkapitány, amikor arról kérdezték a vasárnap esti sajtótájékoztatón, hogy szóba került-e a terrorizmus mint lehetséges motiváció, annyit mondott, hogy 7 különböző verziót állítottak fel. De részleteket nem mondott. Azt viszont határozottan állította, hogy a rendőröket meg akarta ölni a robbantó.

A házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet súlyosan megsebesített két rendőrt. Egy autó is megrongálódott Forrás: MTI/Lakatos Péter

5. Rengeteg szemtanút, környéken lakót kihallgattak a rendőrök, és sokan nyilatkoztak a sajtónak is. Beszámolóik alapján azonban nehéz egységes képet összerakni a történtekről. Úgy tűnik, hogy egy taxis is megsérült a robbantás miatt, de nagyobb baja nem lett. Egy szemtanú szerint távirányítóval hozhatták működésbe a bombát, amikor a rendőrnő egy, a fal mellé tett csomag fölé hajolt. Ez utóbbit végül megerősítette az a felvétel, amit a rendőrség tett közzé hétfőn délután a robbantásról.