A Teréz körúti robbantás rejtélyei

Rendőrök a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségben.
Vágólapra másolva!
A rendőrök közel 140 videót foglaltak le a szombat esti Teréz körúti robbantás után. Ebből egyet a merénylet után két nappal ki is adtak. A videóból több részletet is kiemeltünk, és több érdekességet vettünk észre. Ezekről kérdeztük meg a szakértőket. 
Vágólapra másolva!

Gáll Tamás tűzszerész azt mondja, egy megfigyelt bomba robbantásához közel kell állni a robbantónak.

– teszi hozzá a szakember.

Arra a kérdésre, hogy azért állhatott-e ilyen közel a robbantó a bombához, mert a bombát csak így tudta elindítani, vagy mert meg akarta nézni a robbantást, azt mondja, mindkettő lehetséges.

A rendőrség által kiadott felvételen látszik, ahogy a férfi előbb megnézi, hogy hová teszi majd a bombát, aztán fedezékbe bújik. Gáll Tamás szerint ebből arra lehet következtetni, hogy

Ha ugyanis az lenne, máshogy oldotta volna meg az egészet, nem a nyilvánosság előtt robbant – teszi hozzá. Azt is mondja, ha valóban a rendőrök voltak a célpontok, akkor,

ha profi, azt máshogy is megoldhatta volna.

Ki lehetett a célpont?

„Nyilván igazán akkor tudjuk majd a támadó személyiségét megismerni, ha megtudtuk az indítékát, azt, hogy miért robbantott” – ezt már az általunk megkérdezett pszichológus mondja. Makai Gábor szerint

a legfontosabb, hogy a merénylet célpontjai valóban a rendőrök voltak-e.

Rendőrök a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél, ahol a robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlet előtt. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán


Korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány ugyanis ezt mondta. És ezt erősítette a rendőrség által kiadott 18 perces videó, amelyen jól látszik, hogy a támadó akkor robbant, amikor a két rendőr odaér a bombához, noha korábban több ember is elmegy mellette.

A támadó készülhetett a robbantásra

A pszichológus szerint az biztosnak tűnik, hogy

Szerinte már jó ideje csak a megfelelő pillanatot várhatta.

Makai szerint a támadó nem elmebeteg, sőt valószínűleg intelligens, ezt szerinte az támasztja alá, hogy össze tudta rakni a bombát,

vagy legalábbis tudta, hogy honnan szerezheti be, illetve meg tudta valósítani az egész támadást, és el tudott menekülni a rendőrök elől. Mindez, ahogy mondja, nem egy elmebetegre vall.

Ő az a férfi, aki a gyanú szerint robbantott Forrás: Police.hu


Ahogy Makai szerint az is egyértelmű, hogy

a támadó egy gátlástalan, hidegvérű gyilkos.

Ez szerinte abból következik, hogy az egészet szemrebbenés és lelkiismeret-furdalás nélkül képes végrehajtani, hiszen a felvétel végén jól látszik, ahogy a robbantás után átlép az áldozatain.

képes rideg, érzelemmentes maradni, és tárgyként kezelni a két megsérült rendőrt” – teszi hozzá.

Nem azzal fog lebukni, hogy dicsekszik

A szakember szerint kevéssé valószínű, hogy úgy bukik le, hogy eldicsekszik azzal, amit tett. Szerinte

Azt is mondja, a férfi egy kívülálló számára akár sikeres, jópofa embernek is tűnhet, aki megtalálja a hangot az emberekkel.

Valószínűleg el tudja hitetni a környezetével, hogy ő boldog, ez azonban minden bizonnyal egy máz, a máz fenntartása,

pedig sok energiáját emésztheti föl.

Makai szerint az ilyen típusú ember nem fél a lebukástól. Nem szorong otthon bezárkózva a híreket nézve, hogy hol tart a nyomozás, ugyanakkor örömteli érzés töltheti el azért, amit tett, és mert – eddig – nem kapták el.