Volt SZDSZ-s képviselővel nyerne az LMP

Kis Zoltán (baloldalt), az LMP polgármester-jelöltje Jászszentandráson. Korábban az SZDSZ országgyűlési képviselője volt
Vágólapra másolva!
A kvótareferendummal egy időben tizenegy időközi választást is tartanak Magyarországon. A legnagyobb téttel egy budapesti voksolás bír, mivel Soroksáron egy kormánypárti győzelem majdnem abszolút többséget jelentene a Fidesznek. A vasárnap egyik érdekessége pedig, hogy LMP-s színekben próbál polgármesteri címet szerezni egy volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
Vágólapra másolva!

Kevés figyelem irányul arra, hogy október 2-án a népszavazás mellett tizenegy időközi önkormányzati választást is tartanak az országban. Ezekre lemondások és halálesetek miatt kerül sor. A legtöbb helyen polgármestert választanak majd, de a legnagyobb téttel bíró voksolást a budapesti XXIII. kerületben tartják.

Sok minden változhat

Soroksáron 2014 őszén a 11 tagú képviselő-testületben a legtöbb képviselőt (négyet) a Fidesz–KDNP jutatta be. Három képviselője van az Itthon Vagyunk Egyesületnek (IVE), kettő a Civil Szervezeteknek és egy-egy MSZP-s és független képviselő van a testületben. Abban az esetben, ha a Fidesz most vasárnap nyerni tudna,

akkor ötfős frakciója lenne,

amivel közel kerülne az abszolút többség megszerzéséhez.

11 helyen nem csak a népszavazási kérdésről döntenek Forrás: MTI/Nagy Lajos

2014-ben az IVE jelöltje viszonylag simán győzött ebben a körzetben, több mint 10 százalékpontot vert a Fideszre. A közös baloldali jelölt épphogy átlépte a 10 százalékos támogatottságot. Most hét jelölt száll ringbe, a parlamenti pártok közül a Fidesz, a Jobbik és az LMP önállóan indul, míg a baloldal talán a két évvel ezelőtti gyenge szereplésből okulva egy független politikus mögé állt. A választás esélyese egyértelműen az IVE, mivel a Fidesz sem 2014-ben, sem 2010-ben sem tudott ebben a körzetben nyerni.

Nagy küzdelem lehet

Érdekes küzdelem lesz Jászszentandráson is, ahol a korábbi fideszes polgármester halála miatt tartanak voksolást. Három független mellett a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a Munkáspárt jelöltje indul. Érdekesség, hogy Kis Zoltán, az SZDSZ volt országgyűlési képviselője (1990–2007) és államtitkára most az LMP színeiben próbálja elnyerni a városvezetői tisztséget. 2014-ben a kormánypárt jelöltje

több mint 70 százalékos támogatottsággal győzött a városban.

Jászkiséren a polgármesteri tisztségért négy jelölt indul, a nyolc képviselői tisztségre harmincöten jelöltették magukat. A településvezetői posztért négyen indulnak: Lukácsi György (Fidesz–KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Túróczi György (Jobbik) és Balog László (független). A többi településen (Aba, Bakonyszentiván, Fülöpháza, Gersekarát, Kartal, Old, Rábcakapi, Szúcs) a parlamenti pártok nem indítanak jelöltet, így a tétje is jóval kisebb ezeknek a megmérettetéseknek.

Kis Zoltán (baloldalt), az LMP polgármesterjelöltje Jászszentandráson. Korábban az SZDSZ országgyűlési képviselője volt Forrás: LMP Sajtó

Függetlenek nyertek

2014 őszén összességében közel 20 ezer ember szavazhatott azokon a településeken, ahol most időközi voksolás lesz. A részvételi arány akkor 46,41 százalék volt. Értelemszerűen a legtöbb szavazatot a független jelöltek kapták, így 84,29 százalékot értek el. Második helyre a Fidesz-KDNP futott be 11,85 százalékkal, míg a harmadik az MSZP lett 2,31 százalékkal. A Jobbik 1,2, az LMP 0,21, míg a Munkáspárt 0,13 százalékot ért el.

Mivel a baloldal nem indít jelöltet október 2-án, ezért az ő támogatottságukról

nem fogunk semmit megtudni.

Mivel a Jobbik és az LMP több helyen indított, mint két éve, ezért ők vélhetően sokat javítanak majd a korábbi eredményükön. Ami biztos, hogy a független jelöltek támogatottsága továbbra is kiemelkedő marad.