Összeverték a francia műsorvezetőt, mert muszlim dzsihádistákról akart forgatni

2016.09.28. 17:02

Bernard de la Villardiere, a francia közszolgálati televízió ismert újságírója arról készített a France 5 számára dokumentumfilmet, hogy a franciaországi imámok hihetetlen nagy többsége külföldről érkezett az országba. Ezért támadták meg.

Az imámok 80%-a nem francia, viszont alapvetően meghatározzák a muszlim közösségek vallási világát és az oktatást is. A műsorvezető szerint gyakran dzsihadistákhoz közel álló személyek irányítják őket, sőt, tudomása szerint az imámokat olykor a börtönökből irányítják. Olyan szélsőséges muszlimok utasításait követik ezek a vallási vezetők, akik éppen rabok.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A műsorvezető Párizs egyik elővárosában, Sevranban forgatott. Azért éppen ott, mert egész Franciaországban innét állt a legtöbb kiskorú fiatalember dzsihadistának, innét szöktek el a legtöbben Szíriába, vagy legalábbis kíséreltek meg eljutni oda. A rendőrség előre figyelmeztette Bernard de la Villardiere-t, hogy nélkülük ne menjen abba a negyedbe, de azt mondta, hogy egyedül akar forgatni. Végül négy-öt fiatal megtámadta forgatás közben és összeverték. A franciaországi mecsetekről és a vallási vezetőkről, az imámokról készült dokumentumfilmet végül bemutatta a francia közszolgálati televízió, a Dossier Tabou című műsorban.