Szijjártó levélben fordult az ET főtitkárához

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Thorbjorn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához, amiért a szervezet emberi jogi biztosa a magyar menekültpolitikát bírálta.
Vágólapra másolva!

Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa a The New York Times amerikai napilap online kiadásában a magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt.

Az Origo is beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter erre reagálva csütörtökön azt közölte, hogy az ET emberi jogi biztosának „tudatlansága és Magyarország iránti gyűlölete elképesztő”.

Szijjártó Péter a történtek miatt levélben fordult az ET főtitkárához. „Véleményünk jól ismert, és minden tekintetben visszautasítjuk a hasonló, alaptalan kritikákat” – írta.

Szijjártó Péter sajnálja, hogy a biztos párhuzamot vont 1956-tal Fotó: Bielik István - Origo

A biztos egy olyan országot ítélt el, amely teljes mértékben és szigorúan tiszteletben tartja a menekültügyi és bevándorlási szabályokat. A kormány célja Magyarország határainak és az EU tagállamainak védelme a nemzetközi alapszabályok megtartása mellett, hogy elkerüljünk egy kontrollálhatatlan helyzetet – magyarázta.

A külügyminiszter kiemelte: különösen sajnálatos, hogy a biztos párhuzamot vont a jelenlegi migrációs hullám, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc menekültjei között. Az utóbbi esetben az emberek az erőszak elől menekültek, békésen várva a döntést sorsukról a környező országokban, azok jogrendjét teljes mértékben betartva – emlékeztetett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez a vélemény biztosan csak az ET közösségének egyetlen szereplőjéé. A magyar kormány elkötelezett marad azon politika mellett, amely együttműködésen, párbeszéden alapul szakmai irányelvek mentén a kormányközi dialógus részeként – zárta sorait a tárcavezető.