Terrortámadás volt a Teréz körúti robbantás?

Budapest, 2016. szeptember 25. Rendőrök gyülekeznek 2016. szeptember 25-én a fővárosi Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségben. Az elsődleges információk szerint két ember megsérült, a mentők kórházba szállították őket. A rendőrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Több jel is arra utal, hogy a Teréz körúti robbantás mögött terrorista vagy terroristák állhatnak – noha ezt a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg. Erre utal, hogy a támadás jól szervezett volt. Az Origo úgy értesült, hogy a bomba egyes elemei Kínából származnak. Az biztos, hogy előállításához feltűnően nagy szakértelemre volt szükség.
Vágólapra másolva!

Úgy tudjuk, ki lehet zárni a Teréz körúti robbantással kapcsolatban, hogy amögött magánéleti probléma állhatott, vagy hogy a robbantó féltékenységből támadt a rendőrökre, ahogy egy esetleges szerelmi háromszöget is. A merénylet célpontjai, a két rendőr ugyanis már a hét elején lekerült az intenzív osztályról, úgy tudjuk, már beszéltek is velük. Sőt, rengeteg szemtanút is meghallgattak az üggyel kapcsolatban, így információink szerint a rendőrök hozzátartozóit is. Ha a támadást egy ismerős követte volna el, valaki biztosan felismerte volna – gondolják a szakértők.

Azt viszont továbbra sem lehet kizárni, hogy terrortámadás történt. Ezt erősíti az is, hogy a Terrorelhárítási Központ is részt vesz a nyomozásban.

A robbantóról készült felvétel kevéssel a merénylet előtt Forrás: Police.hu

De tulajdonképpen már önmagában az is terrorakcióra utal, hogy a merényletnek a rendőrök voltak a célpontjai, ahogy azt az országos rendőrfőkapitány mondta.

Több jel is terrortámadásra utal

Hogy a nyomozásban a TEK is részt vesz, maga a szervezet főigazgató-helyettese, Bodnár Zsolt is megerősítette. Ahogy fogalmazott,

És minden bizonnyal azért sem mondhat többet, mert az veszélyeztetné a nyomozás sikerességét, főleg, ha azt egy külföldi követte el, aki

ha megtudja, hogy a nyomában járnak, azonnal elhagyja a Magyarországot.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány tart sajtótájékoztatót egy nappal a merénylet után Forrás: MTI/Marjai János

Az országos rendőrfőkapitány a támadás után egy nappal azt mondta, hét teóriát állítottak fel azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a támadás mögött.

Az egyik lehet az, hogy terrortámadás történt,

ezt a szálat próbálhatja kibogozni a TEK speciális módszerekkel, olyan elemzésekkel, amelyeket csak ők tudnak elvégezni.

Bodnár Zsolt a TEK-központban Fotó: Polyák Attila - Origo

A TEK főigazgató-helyettese pénteken tartott sajtótájékoztatót. Az esemény apropója az volt, hogy

a párizsi, illetve a brüsszeli terrortámadásban részt vettek közül 14-en is Magyarországon jártak kevéssel a terrortámadások előtt.

De arról is beszélt, hogy a korábban Magyarországon járt terroristáknak az országban hagyott telefonjaikból hogyan nyertek ki információkat. Ahogy arról is, hogy hogyan fejtették vissza az eseményeket az interneten hagyott nyomokból egészen az Iszlám Államig, illetve a terrortámadások megbízójáig. Úgy tudjuk, ilyen és

hasonló módszerekkel kutatják a terrortámadás szálait a Teréz körúti robbantással kapcsolatban is.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Profi lehetett a merénylő

Arra, hogy a Teréz körúti robbantó jól felkészült volt, és esetleg korábban is vehetett már részt merényletekben, több jel is utal. Az egyik, hogy az Origo információi szerint, noha a környéken több, jó minőségű felvétel készítésére alkalmas térfigyelő kamera is van, a robbantó azokat kikerülte. Olyanokat, amelyek jó minőségű felvételeket készíthettek volna róla. Igaz, magát a robbantást pont egy kamera előtt végezte el, az azonban gyenge minőségben rögzítette az egészet. Ráadásul

elképzelhető, hogy arról a kameráról is tudott, és szándékosan az előtt követte el a merényletet.

A rossz minőségű felvétel alapján ugyanis nem azonosíthatják, de adott esetben a megrendelőinek azzal bizonyíthatja, hogy mindent pontosan az utasítások szerint tett. Hogy egy-egy terrortámadás egy pontosan megírt forgatókönyv szerint zajlik, szintén a TEK főigazgató-helyettese mondta el. Ahogy fogalmazott, az Iszlám Állam még arra is figyelt a párizsi, illetve a brüsszeli terrortámadások előtt, hogy egy futárt küldjön Európába, hogy az föltérképezze, hogy hol milyen rendőri ellenőrzésre kell számítani.

Mindent pontosan megtervezett, pont, mint a terroristák

De a robbantó jól felkészültségét bizonyítja az is, hogy tudta, hogy a robbantás előtt hová kell állni, hogy ne sérüljön meg.

Minden bizonnyal korábban már kipróbálhatta, hogy a bomba – amelyek szögekkel voltak kirakva, hogy még súlyosabb sérüléseket és még nagyobb károkat okozzon, és amelyhez hasonlót Brüsszelben is használtak – mekkora területen pusztít.

És az is ezt erősíti, hogy a támadás után ruhát váltott: másik cipőt vett fel, levette a kalapját, és kapucnit húzott a fejére.

A bomba egyes elemei információink szerint Kínából származnak.

Már az is nagy szakértelmet, profizmust igényelt, hogy ezekből az alkotóelemekből végül elkészítse a bombát.

Ahogy arról az Origo arról több cikkében is beszámolt, egy hete, szombat éjszaka valaki a belvárosban, a Teréz körúton bombát robbantott. A támadásban két rendőr sérült meg.