Újabb képeket és videót tettek közzé a Teréz körúti robbantóról

robbantó
Vágólapra másolva!
Újabb fénykép- és kamerafelvételeket tett közzé a Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantóról, és az azonosításához továbbra is a lakosság segítségét kéri. A nyomozók várják egy, a robbanás előtt a helyszínen elhaladó kerékpáros szemtanú jelentkezését is.
Vágólapra másolva!

Újabb, a korábbiaknál jobb minőségű biztonságikamera-felvételeket tett közzé a Teréz körúti robbantás elkövetőjéről az ügyészség.

A világos horgászkalapos férfit egy élelmiszerbolt kamerája vette fel, amint bevásárol.

A feltételezett elkövető a robbantás előtt betért egy élelmiszerüzletbe Forrás: Origo

Mivel a felvételek a jól megvilágított eladótérben készültek, jó minőségűek, de a férfi arca így sem látható teljesen, mert a széles karimájú sapka sokat kitakar belőle. Az ügyészség honlapján további, a fenti biztonságikamera-felvételekből kimerevített képeket is közzétettek, itt nézheti meg őket.

Ha felismeri, tárcsázzon!

A nyomozó hatóság kéri, hogy aki a felvételeken látható férfit felismeri, személyével, illetve tartózkodási helyével kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06/80-620-107 számon vagy a Telefontanú 06/80-555-111 zöldszámán. Bejelentést lehet tenni továbbá a 107, 112 központi segélyhívó számokon, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.

A videofelvétel mellett további fényképeket is közzétett a nyomozó hatóság a szeptember 24-én 22 óra 36 perckor a Teréz körúton történt robbantás egyelőre ismeretlen személyazonosságú, vélt elkövetőjéről.

Egy újabb felvétel a feltételezett elkövetőről Forrás: Origo

Pontosan rekonstruálható, mi történt

A múlt szombati robbantás részletei a hatóságok által korábban közzétett biztonságikamera-felvételből már jól rekonstruálhatók. A férfi megérkezett a robbantás helyszínére, a táskájából innivalót vett elő, és többször ivott belőle. Azután elsétált oda, ahol később a bomba robbant. Ezután percekre eltűnt, majd visszament ugyanoda: a földre tette a bombát rejtő táskát, és beljebb rugdosta.

Ezután arrébb sétált, és behúzódott egy boltív alá, valószínűleg fedezéket keresve.

Amikor meglátta a két feléje közelítő rendőrt, beljebb lépett, és ahogy a rendőrök a bomba mellé értek, működésbe hozta a robbanószerkezetet.

Ezután pedig szinte átlépett a robbantás után földön fekvő rendőrön, és elsétált. Papp Károly országos rendőrfőkapitány későbbi közlése szerint a támadás célpontjai egyértelműen a rendőrök voltak. Ahogy fogalmazott: „A rendőreimet ki akarták végezni.”

A két rendőr másodpercekkel a robbanás előtt Forrás: Origo

Keresnek egy biciklis szemtanút is

A nyomozást – a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítsége mellett – végző Központi Nyomozó Főügyészség továbbá kéri, hogy jelentkezzen az egyik, most közzétett képen látható biciklis is, aki a robbantást megelőzően elhaladt a helyszínen. Szemtanúként értékes információkkal segíthetne.

A biciklistát tanúként hallgatnák meg: éppen a robbantás előtt haladt el a helyszínen Forrás: NNI

Orbán meglátogatta a rendőröket

Mint arról az Origo is beszámolt, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel együtt meglátogatta a múlt heti robbantásban megsérült két rendőrt a kórházban.

Orbán Viktor és Pintér Sándor meglátogatta a budapesti robbantásban megsérült rendőröket Forrás: police.hu

Orbán Viktor egyébként arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy

bármi áron fogják el, „vadásszák le” az elkövetőt, és szedjék ki belőle, mit és miért cselekedett.

Még mindkét megsérült rendőrt kórházban ápolják Forrás: police.hu

Hozzátette, akármi volt is a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó. Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg – mondta a robbantásról kedden Orbán Viktor.

Terrortámadás volt a robbantás?

Az Origo arról is beszámolt: több jel is arra utal, hogy a Teréz körúti robbantás mögött terrorista vagy terroristák állhatnak – noha ezt a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg. Erre utal például, hogy a támadás jól szervezett volt.

Az Origo úgy értesült, hogy a bomba egyes elemei Kínából származnak, és az előállításához komoly szakértelemre volt szükség.

Úgy tudjuk, ki lehet zárni a robbantással kapcsolatban, hogy amögött magánéleti probléma állhatott, vagy hogy a robbantó féltékenységből támadt a rendőrökre, ahogy egy esetleges szerelmi háromszöget is. A merénylet célpontjai, a két rendőr ugyanis már a hét elején kikerült az intenzív osztályról, már beszéltek is velük a nyomozók, ahogy a hozzátartozóikkal is.

A Teréz körút 2-4. házszámnál szeptember 24-én éjszaka történt robbantás nyomai Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ha a támadást egy ismerős követte volna el, valaki biztosan felismerte volna – gondolják a szakértők.

Azt viszont továbbra sem lehet kizárni, hogy terrortámadás történt. Ezt erősíti az is, hogy a TEK is részt vesz a nyomozásban.

De tulajdonképpen már önmagában az is terrorakcióra utal, hogy a merényletnek a rendőrök voltak a célpontjai.