Dömötör: A többség szerint nem lehet megkerülni a nemzetállamokat

2016.10.02. 19:47

Ha hárommillió szavazat elég volt ahhoz, hogy az EU-ba belépjünk, akkor nagyjából hárommillió szavazatnak elégnek kell lennie, hogy nemet mondjuk a kényszerbetelepítésre – mondta az Origónak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A mai népszavazás sikeres, mivel a nem szavazatok kerültek elsöprő többségbe az exit pollok szerint – mondta Dömötör Csaba az Origónak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ma túlnyomó többségben vannak azok, akik szerint nem lehet megkerülni a nemzetállamokat olyan fajsúlyos kérdésekben, mint a bevándorlás. Túlnyomó többségben vannak azok, akik szerint csak a magyarok dönthetnek a jövőjüket alapvetően meghatározó kérdésekről – tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Dömötör Csaba szerint mivel a kormány kezdeményezte a népszavazást, ezért a nem szavazatok túlnyomó többségét a kormány kötelezőnek tekinti magára nézve. A népszavazás részvételi aránya várhatóan az EU-csatlakozásról szóló népszavazás részvételi arányához lesz hasonló. Ezért azt is mondhatjuk, hogy ha hárommillió szavazat elég volt ahhoz, hogy az EU-ba belépjünk, akkor nagyjából hárommillió szavazatnak elégnek kell lennie, hogy nemet mondjuk a kényszerbetelepítésre – mondta Dömötör. Ha túlnyomó többségbe kerülnek a nemek, akkor azt mondhatjuk, hogy a kormány politikája stabil támogatottságot kapott.