Lezárhatják az aluljárókat éjszakára

aluljáró hajléktalan KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY SZEMÉLY Budapest, 2013. december 4.
Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban 2013. december 4-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2013. december 4. Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban 2013. december 4-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A Ferenciek terei aluljáró éjszakai lezárásának tapasztalatai alapján más, a közelmúltban felújított aluljáróknál is bevezethetik ezt a rendszert – írta hétfői számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A lezárás célja a Ferenciek tere esetében a Budapest Közút Zrt. tájékoztatása szerint a közelmúltban felújított aluljáró állagmegóvása,

a rongálások, graffitik megelőzése, az önkormányzati vagyon védelme

– írja a lap.

Az itt található metró- és gyalogos-aluljárót – amelyet 2014-ben újítottak fel – szeptember 20-tól, a metró üzemidejének zárásától a reggeli üzemidő kezdetéig mindennap lezárják.

Hajléktalanok a budapesti Rákóczi híd alatti aluljáróban 2013. december 4-én. Forrás: MTI/Kallos Bea

A lezárást a teret és az aluljárót felújító V. kerület polgármestere kezdeményezte a főpolgármesternél, mivel a terület a főváros tulajdona. A lezárás nem eredményez forgalmi fennakadást, mivel a Kossuth Lajos utcán közlekedési lámpás gyalogátkelőhelyen a felszínen is biztosított a gyalogos közlekedés, vagyis az aluljáróra csak a metró üzemidejében van szükség.

Mint a lap írta, az intézkedés meghozta a hatását, a Ferenciek terei aluljáró napközben rendezett képet mutat,

nem terjeng ürülékszag a levegőben, nem borítják gyanús foltok a padlót.

Az elmúlt években a gyalogos-aluljáróval és metrókijárattal rendelkező köztereket már mind úgy alakították ki, hogy van akadálymentesített, alternatív felszíni átkelési lehetőség is a téren átfutó közutakon, villamospályán. Ilyen a 4-es metró összes megállója, ahol felszíni átkelési pontok is vannak a téren. Várhatóan 2019 végére vagy 2020 tavaszára újítják fel a 3-as metró vonalán valamennyi aluljárót.