Már most nagyon sok a beteg

Tudtad? Ez a különbség a megfázás és az influenza között család
Vágólapra másolva!
Akár fagyhat is csütörtök hajnalban – az elmúlt hétvégéhez képest 15 fokot hűl a hőmérséklet a hét közepére. A háziorvos azt mondta, már most nagyon sok a beteg, a legtöbben megfázásos tünetekkel mennek orvoshoz. Nemsokára fűteni is kell, de előtte a gázkazánokat, konvektorokat mindenképpen nézesse át mindenki szakemberrel.
Vágólapra másolva!

Akár fagyhat is

Ahogy már megírtuk, mindennap egyre hidegebb lesz. Kedden is, szerdán is sok lesz az eső,

A mostani előrejelzések szerint a hétvége is csapadékos, hideg, szeles lesz. Vagyis úgy tűnik, végérvényesen beköszöntött az ősz. Ami ugyan hideg és esős, de azért vannak szép oldalai is. Nézze meg, mi hogyan látjuk az ősz színeit:

Sokféle kórokozó terjed

– ezt mondta Jelinek Benjámin háziorvos az Origónak. Mivel a nappalok és az esték között nagy a hőingadozás, ezért amikor reggel elindul az ember, még fázhat, délben melege lehet, este pedig megint kell a kabát – és valószínűleg a hét közepén a pulóver is. A háziorvos rendelőjében már most nagyon sok a beteg – főleg a gyerekek és a fiatal felnőttek között terjednek a vírusok. Legtöbben felső légúti fertőzés miatt mennek orvoshoz. Nagyon rosszul vannak, legyengültek, fáj a torkuk és köhögnek, de többnyire nincs lázuk – mondta Jelinek Benjámin.

Sokan betegek – torokfájás, köhögés a jellemző Forrás: Thinkstock

Ősszel – október elején – általában sokkal több a beteg, mert elkezdődött az iskola, sokkal többen utaznak tömegközlekedéssel, így a kórokozók is könnyebben terjednek, mint a nyári időszakban.

Mivel a hideg levegő miatt a nyálkahártya érzékenyebb, hamarabb megfertőzheti vírus vagy baktérium. Éppen ezért nagyon fontos, hogy aki beteg, ne menjen iskolába vagy dolgozni, hogy ne terjessze tovább a betegséget. A háziorvos azt tanácsolja, hogy szedjünk vitaminokat, de csak kúraszerűen. Inkább a változatos étrend, a sok gyümölcs és zöldség erősíti az immunrendszert.

A rendelőben már sokan érdeklődnek, hogy beadathatják-e az influenza elleni védőoltást, de azt leghamarabb október végén, november elején kaphatják meg az idősek, krónikus betegek és terhesek.

Hétvégére akár be is kell fűteni

A Főtávnál szeptember 15-e óta tart a készenléti állapot, vagyis aki kéri, azonnal el tudják indítani a fűtést. A lakásokban arra kell figyelni, hogy a radiátorszelepek nyitva legyenek – ekkor tud keringeni a forró víz a csövekben.

Ellenőrizni kell a radiátort is Forrás: MTI/Kovács Attila

A gázkazánokat, gázkonvektorokat érdemes átnézetni szakemberrel, ezeket évente legalább egyszer ki kell tisztítani. Ezzel megelőzhetők a halálos szén-monoxid-mérgezések, és a kazánok, konvektorok hatásfoka is jobb lesz.

Az valószínű, hogy

aki eddig nem hívott szakembert, most már nehezen talál,

ugyanis ilyenkor mindenkinek sürgős a kazán és a konvektor tisztítása. A szakemberek többsége már csak 2-3 hetes határidővel tudja vállalni a munkát.