Időközi választások: erősödött a Fidesz, eltűnt a baloldal

népszavazás 2016 kvótareferendum számlálás
Budapest, 2016. október 2. Urnabontás az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumban kialakított 10. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jobban szerepeltek 2014-hez képest a kormánypártok azokon a településeken, ahol időközi önkormányzati választást is tartottak vasárnap. A baloldali pártok jelöltet sem állítottak, de egy általuk támogatott független jelöltet még a Jobbik jelöltje is megelőzött Budapest 23. kerületében.
Vágólapra másolva!

A függetlenek és a Fidesz–KDNP jelöltjeinek a sikerével zárultak a vasárnapi időközi önkormányzati választások. Október 2-án, a népszavazással egy időben tizenegy településen tartottak voksolást a polgármester személyéről vagy pedig a helyi képviselő-testület összetételéről.

Csökkent a különbség

A legnagyobb téttel a Budapest 23. kerületében tartott időközi választás bírt, mivel egy kormánypárti győzelem esetén az abszolút többség közelébe kerülhetett volna a Fidesz. Végül a soroksári 6-os számú körzetben nem sikerült nyernie a kormánypártnak, de míg 2014 őszén 120 szavazattal kapott ki, addig most csak 21-gyel.

A baloldal által támogatott független jelölt csak 11,71 százalékot kapott,

akit a Jobbik is megelőzött. 2014-ben még fordított volt az eredmény.

Képviselőkről is döntöttek több településen október 2-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fölényes Fidesz-siker

Nagy győzelmet aratott a kormánypárt Jászkiséren, ahol

55,38 százalékkal választották meg a jelöltjét.

A polgármesteri pozíció mellett a képviselő-testületi többséget is megszerezte a Fidesz–KDNP, mivel öt jelöltet sikerült bejuttatniuk a nyolcfős testületbe. 2014-ben csak egyetlen fideszes képviselő volt a jászsági településen. Ezzel szemben a Fidesz nem tudta megtartani Jászszentandrást, ahol egy független jelölt verte meg a kormánypártokat. A korábbi fideszes polgármester júliusban halt meg.

Összességében 19 638 fő szavazhatott volna az időközi választásokon vasárnap. Közülük 58,53 százalék jelent meg az urnáknál. Ez több mint 12 százalékponttal magasabb aktivitás volt az érintett településeken, mint 2014 októberében. Ennek egyértelmű oka, hogy népszavazás is volt ugyanaznap.

Összesítve a legtöbb szavazatot a független jelöltek söpörtek be, így összesen 69,43 százalékot értek el. Második a Fidesz–KDNP 18 százalékkal, majd a Jobbik következett 11,12 százalékkal. Az LMP megelőzte a Munkáspártot, mivel hat szavazattal többet szerzett. A baloldali pártok közül egyik sem indított jelöltet, így nulla szavazatot kaptak ezen a vasárnapon.

Nem járt sikerrel Kis Zoltán (baloldalt), az LMP polgármester-jelöltje Jászszentandráson Forrás: LMP Sajtó

Visszaszorultak a függetlenek

A két évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest közel 15 százalékponttal csökkent a független jelöltek támogatottsága. Ezzel párhuzamosan

a Fideszt–KDNP összesített 11,85 százaléka 18-ra erősödött.

A Jobbik annak köszönheti a több szavazatát, hogy a két jászsági településen most indított jelöltet, míg 2014-ben nem. Az LMP és a Munkáspárt is erősödött, de ez nem volt elég arra, hogy elérjék a képzeletbeli egyszázalékos küszöböt. A baloldalnak 2014 őszén még 2,31 százaléknyi szavazata volt az érintett településeken.