A 2018-as győzelemhez segítheti Orbánt a népszavazás

Kósa Lajos; Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 4. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Kósa Lajossal, a Fidesz frakcióvezetőjével az október 2-ai kvótareferendummal kapcsolatban közösen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2016. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az október 2-ai népszavazás bebizonyította, hogy egy új egység jött létre az Orbán Viktor vezette kormány mögött, mivel 1,1 millióval több szavazatot kapott a kvóta elleni küzdelem, mint amennyit a Fidesz-KDNP szerzett 2014-ben – így értékelték kormánypárti forrásaink a referendum eredményét.
Vágólapra másolva!

Az október 2-ai népszavazás után egyáltalán nincs csalódottság a Fideszben amiatt, hogy a referendum nem lett érvényes és eredményes – tudta meg az Origo kormánypárti berkekből. A pártban úgy értékelik, hogy sikeres volt az elmúlt hónapok kampánya, mozgósítása, és emiatt jelentős mennyiségű szavazót sikerült maguk mögé állítaniuk.

Jelentős bővülés

Jelentős eredménynek számít, hogy míg a 2014-es országgyűlési választásokon 2,2 millió ember szavazott a kormánypártokra, addig most közel

3,3 millióan döntöttek úgy, hogy nem kérnek a menekültkvótákból.

Ez főként annak fényében számít jelentős előrelépésnek, hogy a 2014-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájára csupán 1,1 millióan voksoltak – értékelték az eredményeket forrásaink.

Orbán Viktor új egységről beszélt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A népszavazást a kormány kezdeményezte, így a választás részben arról szólt, hogy az emberek mekkora bizalmat szavaznak meg a kabinetnek és azon keresztül Orbán Viktornak. Forrásaink szerint ebből a szempontból is jelentős az áttörés, mivel sikerült a korábbi szavazótáboron túlnyúlni, és olyanokat is megszólítani, akiket 2014-ben nem tudott elérni a Fidesz-KDNP.

Párhuzamok

Arról is beszéltek a forrásaink, hogy a mostani helyzetet érdemes összevetni a 2006-2010-es ciklussal. Tíz évvel ezelőtt az országgyűlési választáson 2,3 millió voksot szerzett a Fidesz-KDNP, de ez kevés volt ahhoz, hogy leváltsák az MSZP-SZDSZ kormányt. 2008-ban a szociális népszavazáson sikerült 3,4 millió embert a párt kérdései mellé felsorakoztatni, majd

2010-ben ennek a tábornak a segítségével kétharmadot szereztek.

Orbán Viktor kedden arról beszélt, hogy a kvótareferendummal egy új egységet sikerült létrehozni. Ez az új közösség, hasonlóan a 2008-ashoz,

képes lehet arra, hogy a 2018-as választást eldöntse a mostani kormánypárt javára.

A mostani eredmény abból a szempontból is jónak tekinthető, hogy mindezt hat és fél év kormányzás után tudta elérni a Fidesz, míg 2008-ban ellenzékből tudott mozgósítani. Mindez pedig jó alapokat adhat a 2018-as választásra – mondták forrásaink.

2008-ban is Orbán Viktor hívó szavára voksolt egy irányba 3,4 millió ember Forrás: MTI/Beliczay László

Megbukott a baloldali bojkott

A pártban egyáltalán nem értékelik sikeresnek a baloldali bojkottot, mivel a mostani referendum részvételi aránya meghaladta az eddig népszavazások átlagát, ami 42,6 százalék volt. Fontos azt is figyelembe venni, hogy a 2014-es országgyűlési választáson csupán 61 százalék volt a részvétel, így a mostani 43,64 százalékos arány nem tekinthető alacsonynak.

Nagy Jobbik-kudarc

A voksolás legnagyobb vesztese a Jobbik. A párt, mivel nem vett részt aktívan a kampányban, ezért a nemek kiütéses győzelmét sem írhatja a maga javára. Mindezt alátámasztja, hogy a Jobbik által irányított településeken a részvétel alatta maradt a megyei átlagoknak. A legjobb példa erre Ózd, ahol csak 31 százalék voksolt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 41 százalék. Hasonló a helyzet Tiszavasváriban is, ahol csak 36,6 százalék szavazott, szemben a 44,58-as megyei átlaggal.

Vona Gábor kettős játékot játszott, de ez nem jött be Forrás: MTI/Kovács Tamás

A radikális pártban kettős játékot játszottak,

mivel számukra az is jó lett volna, ha érvényes a voksolás, amit így a maguk javára írhattak volna. Azt is jónak vélték volna, hogyha érvénytelen, mert így a miniszterelnök lemondását követelhetik. Legutóbb egyébként Toroczkai László, a Jobbik alelnöke mondta azt a Karc FM rádióban, hogy reményt keltő és derűlátásra okot adó, hogy 3,3 millió magyar ember ugyanúgy gondolkodik. Ezzel szembement a pártelnökével, aki kudarcnak értékelte a vasárnapi eredményt.