Orbán: Olyan keménynek kell lenni, mint a terroristák

Orbán Viktor; Simicskó István; Pintér Sándor;  Tarlós István
Budapest, 2016. október 6. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Simicskó István honvédelmi miniszter (j2), Pintér Sándor belügyminiszter (j) megtekinti a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorelhárítási gyakorlatát a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál 2016. október 6-án éjjel. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Budapesten beszélt erről, miután megnézte a Terrorelhárítási Központ hajnali gyakorlatát a Puskás Ferenc Stadionnál. Életszerű körülmények között tesztelték a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar terrorelhárítók végrehajtó szintű együttműködését.
Vágólapra másolva!

A kormányfő azt mondta, ha nem vagyunk legalább olyan jók, mint az elkövetők, nem is tudjuk megakadályozni és megtorolni a Magyarországgal szemben elkövetett cselekményeket.

Magyarország ma már elég komoly ahhoz, hogy ugyanazt az eszközparkot és figyelmet tudja ígérni és adni katonáinak, rendőreinek és a terrorelhárítási bevetésen részt vevőknek, mint bármelyik fejlett nyugat-európai állam – mondta Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott:

Ha nem vagyunk legalább olyan jók, mint az elkövetők, ha nem vagyunk legalább úgy odafordulva, ha kell, belevadulva a munkánkba”, akkor nem is tudjuk megakadályozni és megtorolni a Magyarországgal szemben elkövetett cselekményeket.

Orbán Viktor miniszterelnök, Simicskó István honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ terrorelhárítási gyakorlatán a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor biztosította a TEK-eseket arról, hogy számíthatnak a kormányra a munkájukban. Mint mondta,

közvetlenül is figyelemmel követi a terrorelhárítók felkészülését és felszereléssel való ellátását.

A kormány célja, hogy a terrorelhárítás nehéz munkáját végző magyar fiatalok biztonsága, ellátása, megbecsültsége ne különbözzön attól, mint amit amerikai, német vagy osztrák társaik kapnak.

A miniszterelnök szerint a terrorcselekményekben a legmegrázóbb az idő rövidsége. A Teréz körúti robbantás nyolc másodperc alatt zajlott le, a TEK-eseknek pedig éveket kell készülniük azért, hogy egyszer esetleg részt vegyenek egy hasonló akció elhárításában. A felkészülés nagyon nehéz, ezért arra kérte a TEK-eseket, ne veszítsék el a türelmüket és az állhatatosságukat.