Vizsgálat, felfüggesztés: de ki a felelős a zaklatásokért?

gyermekek elleni erőszak, szexuális erőszak, molesztálás, abúzus, pedofília Mental Illness Men Hysteria Domestic Life Paintings Entrance Adult Child Baby Standing Touching Power Innocence Chaos Dark Violence Crime Childhood Indoors Human Leg Illness Famil
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a bicskei gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújával a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A gyermekotthon két volt lakója szerint az igazgató évekig zaklatta nemcsak őket, de másokat is – adta hírül az RTL Klub. A rendőrség nyomoz az ügyben, de 2011-ben már indult egy nyomozás a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen szexuális zaklatás gyanújával, csakhogy a tanúskodó gyerekek gyámjának az igazgató helyettesét jelölték ki, aki hosszú évek óta a beosztottja volt. Ezt a nyomozati eljárást vizsgáló ombudsmani jelentés is kiemelte. Végül kilenc tanúskodó gyerekből nyolc visszavonta, amit mondott, és egy év után bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást, nem jutott bírói szakaszba az ügy.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen szexuálisan zaklatja a bicskei gyermekotthon igazgatója a kiskorú fiúkat – számolt be róla az RTL Klub Házon kívül című műsora. Az egyik, azóta felnőtt és már nem a gyerekotthonban élő huszonéves áldozat nemrég feljelentést tett az ügyben, és a rendőrség egy hónapja nyomoz. Az Origo kérdésére

a Kossuth Zsuzsa Gyerekotthontól az a válasz érkezett, hogy az igazgató szabadságot vett ki, de bővebbet nem mondtak.

A gyermekotthonok működtetője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság viszont azt közölte tegnap, hogy szeptember 23-án felfüggesztették az igazgatót állásából, miután a gyermekvédelmi gyám jelezte a szexuális zaklatás gyanúját. A főigazgatóság feljelentést is tett az ügyben, és belső vizsgálatot rendelt el.

Az igazgató 26 éve vezeti a bicskei gyermekotthont. Felmérhetetlen, hogy ez alatt az idő alatt hány fiút zaklathatott Forrás: Getty Images/iStockphoto/KatarzynaBialasiewicz/Katarzynabialasiewicz

2011-ben egyébként az akkori fenntartó, a fővárosi önkormányzat feljelentésére már indult egy rendőrségi nyomozás, mert a gyermekotthon pár dolgozója bejelentést tett, hogy a gyerekek beszámolói szerint az igazgató szexuálisan zaklatja őket. Az igazgató – akinek egyébként a szolgálati lakása az irodájából nyílik a gyerekotthonban, amely a bicskei Batthyány-kastélyban működik – a nyomozás megindulása után szeptember és december között akkor is szabadságot vett ki. A nyomozást 2012 júniusában lezárta a rendőrség, mert nem volt megállapítható bűncselekmény.

Azonban az ügyet elindító dolgozók az alapjogok biztosához fordultak, és az ombudsman jelentéséből sok érdekes részlet derül ki az ügyről és a nyomozásról.

Összesen 34 tanút hallgattak ki, közülük hárman voltak gyerekkorúak, vagyis 12–14 év közöttiek, és hatan fiatalkorúak. Bár a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon van gyerekbarát kihallgatószoba, nem ott hallgatták ki a három 14 év alatti gyereket sem. Kihallgatásukat pedagógiai és szociálpedagógiai, főiskolai végzettségű, gyermekvédelmi szakismerettel, többéves szakmai gyakorlattal rendelkező rendőrtisztnők végezték.

Az ombudsman a kihallgatást jogszerűnek találta.

Az azonban aggályos volt az ombudsmani jelentés szerint, hogy a gyerekek gyámjának a gyermekotthon igazgatóhelyettesét jelölte ki a gyámhatóság,

miután a gyermekotthon igazgatója ideiglenesen lemondott gyámsági jogáról a nyomozás miatt. Csakhogy az igazgatóhelyettes hosszú évek óta dolgozott az igazgató alárendeltjeként, vagyis kérdéses, hogy kinek az érdekeit képviselte.

Az biztos, hogy ő maga nem indítványozott igazságügyi pszichológiai vizsgálatot a gyerekeknél. Az is biztos, hogy kiskorúak törvényes képviselője vagy gondozója jelen lehet kihallgatásukkor a büntetőeljárási törvény értelmében. Az ombudsmani jelentés szerint a három 14 év alatti gyerek közül csak egyikük kérte, hogy a gyermekotthonból senki ne legyen jelen kihallgatásakor. Mindenesetre az ombudsman szerint

a gyámhatóságnak a gyerekotthontól független eseti gondnokot, gyermekvédelmi szakembert kellett volna kijelölnie az ügyben a gyerekek mellé.

A kilenc gyerekből végül egy kivételével mindenki visszavonta a tanúvallomását. Az RTL Klub műsorában megszólaló Levente – aki egyébként nem volt öt éve a tanúként kihallgatott gyerekek között, bár akkor már évek óta hetente kétszer „járt” az igazgató úrhoz –, arról is beszélt, hogy ő is győzködte egyik akkori társát, hogy vonja vissza, amiket az igazgatóról mondott a rendőrségnek.

Ez a társa idén szeptemberben a vonat alá vetette magát a bicskei vasútállomásnál.

A gyermekotthon két munkatársa is jelezte, hogy több érintett gyerek panaszkodott nekik arról, hogy az igazgató, a szakdolgozók és a társaik egy része is megpróbálta befolyásolni őket. Állítólag az igazgató előnyökre, illetve azok megvonására célzott, ha a gyerekek nem vonják vissza állításaikat. Egyikük például vásárolhatott laptopot családi pótlékából, egy másik gyerek külön segítséget kapott a sportolásban, egy harmadikat pedig a családjával való kapcsolattartás nehezítésével próbált sakkban tartani.

Az ombudsmani jelentés megállapítja:

a gyerekek évek óta nem kaptak valós segítséget, noha többször is jelezték, hogy szexuálisan zaklatja őket az igazgató.

Három gyerek még arra is vállalkozott a szabadidő-szervező felügyelő felajánlására, hogy videofelvételre mondja, mi történt vele. Egy, a gyerekotthonban felnőtt lány az RTL műsorában úgy fogalmazott:

Vagyis több felnőtt dolgozó – feltehetően 8-10, köztük egy pszichológus is – tudta, hogy legalábbis felmerül a szexuális zaklatás gyanúja az igazgató ellen. Az ombudsman megállapítása szerint azonban csak egymás között tettek kísérletet a probléma kezelésére 2011 előtt, illetve éppen az ügyben érintett igazgatóhoz fordultak, és név nélkül elmondták neki, miről beszélnek a gyerekek. Sőt, az igazgató feltehetően a videofelvételről is tudott.

A bicskei Batthyány-kastély idilli környezetnek tűnik, ám a falai között működő gyermekotthonban egyáltalán nem volt idilli az élet a fiatal fiúknak Forrás: Civertan Grafikai Stúdió - Wikipedia - CC BY-SA 2.5

Az ombudsmani jelentésből az is kiderül, hogy 2011 szeptemberétől a gyermekvédelmi szakszolgálat gyámi tanácsadói is tudtak a szexuális zaklatás gyanújáról. Az év októberétől fél évig havonta egyszer felkeresték a gyermekotthont, és négyszemközt is beszéltek az érintett gyerekekkel – legalábbis a szakszolgálat akkori igazgatója erről tájékoztatta az ombudsmant. A gyerekek soha nem panaszkodtak nekik, bár elismerték, hogy nem szívesen beszéltek velük erről a témáról, és a gyermekotthonban sem vettek igénybe pszichológiai segítséget.

Az ombudsman végül felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy figyelmeztesse a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozókat, hogy törvény kötelezi őket arra, hogy ha gyerekbántalmazásról vagy szexuális zaklatásról tudomást szereznek, akkor azonnal jelentsék, és segítsenek a gyerekeknek.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tegnap emlékeztetett arra, hogy 2014 óta szigorodott a gyermekvédelmi ellátórendszer, és a kormányhivatalok évente kötelezően ellenőrzik a rendszer működését. A bicskei ügyben azonban úgy tűnik az ombudsmani jelentésből, hogy az egyik hiba éppen az volt, hogy a független gyám kijelölése nem történt meg.

Ráadásul az rendszerszintű problémára utal, hogy utóbbi időben több állami gondozásban lévő gyerekeket nevelő otthon esetében merült fel a vád, hogy szexuálisan kihasználtak a gyerekeket, vagy erőszakoskodtak velük a gondozók, nevelők.

A riporter szerint a már felnőtt áldozatok is alig tudták szavakba önteni a történteket

Moskovics Judit, az RTL Klub riportere az Origónak elmondta: tovább foglalkoznak a Házon kívül következő részében a bicskei üggyel, éppen a gyermekvédelmi rendszer működése és az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések miatt. Hozzátette: hónapok óta készült a riportra, többször beszélgetett a fiúkkal, egyrészt, mert elég nehezen tudtak még felnőttként is megnyílni, beszélni erről a traumáról, másrészt, hogy ő maga is meggyőződhessen arról, hogy történeteik hitelesek. A riporter a műsorban megszólaló két fiún kívül még több fiúról tud, akiket szintén szexuálisan zaklatott az igazgató, és a riportban megszólalók még több olyan áldozatról is tudnak, akik ma is a gyerekotthonban élnek.

Természetesen megpróbáltuk megszólaltatni az igazgatót is. A gyerekotthontól csak egy e-mail-címet kaptunk, ezen megkeresésünkre nem kaptunk választ, ahogy azon a telefonszámon is hiába kerestük V. Jánost, amely a szintén bicskei „Mentsvár” gyermekvédelmi alapítványnál elérhetőségeként van megadva, ugyanis az alapítvány székhelye is a gyermekotthon, és V. János az alapító.