Osztrák belügyminiszter: jobban kell őrizni a határokat

Vágólapra másolva!
Jobban kell ellenőrizni a határokat Wolfgang Sobotka, Ausztria belügyminisztere szerint. Az osztrák közszolgálati televízió arról számolt be, hogy bár az osztrák–olasz határon is folynak előkészületek, határellenőrzés csak Ausztria és Magyarország közös határszakaszán van.
Vágólapra másolva!

Európa éveken át nem teljesítette feladatát a határok ellenőrzésében, Ausztria viszont teszi a dolgát – jelentette ki Wolfgang Sobotka az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF). Az osztrák kormány tavaly szeptemberben vezette be a határellenőrzést több határszakaszon a sok menekült érkezése miatt.

Naponta 100–150 illegális, főleg afgán és pakisztáni bevándorlót fognak el Ausztriában a belügy legutóbbi közlése szerint.

A legtöbb illegális migráns Alsó-Ausztria, Burgenland, Bécs és Tirol tartományokban tűnik fel.

Idén 26 és félezer menekültkérelem

Ausztriában 2019-ig összesen legfeljebb 127 500 bevándorlónak adnak menedékjogot az osztrák kormány idén év elején hozott korlátozó döntésének értelmében. Eszerint idén összesen 37 500 menekültügyi eljárás idítható, és augusztus végéig 26 500 kérelmet nyújtottak be. Jövőre már 35 ezer a limit, és a következő két évben évente ötezerrel csökken.

Még tavasszal, az akkor nemrég kinevezett Sobotka német kollégájával összefogva azzal fenyegette az olasz kormányt, hogy ha továbbra is északra engedik a menekülteket, akkor

négy méter magas és 370 méter hosszú kerítést húznak május végére Tirolban a Brenner-hágóra,

az Ausztria és Olaszország közti Alpok-beli átjáróra. Az olaszországi határszakaszon azóta folynak az előkészületek Ausztriában, de a belügyminiszter most békülékenyebb hangot ütött meg: az olaszok ugyanis regisztrálják a főleg tengeren át, igen nagy számban érkező menekülteket, és az országban is tartják őket.

Ugyanakkor Németország is csak ellenőrzés után engedi be a területére az átkelőket a bajor–osztrák határszakaszon, Kiefersfelden és Walserberg között, ezért itt hosszabb várakozás és sorok alakultak ki.

Ha a határellenőrzés továbbra is lassítja az átkelést, akkor a fuvarozó cégek árat fognak emelni

a várakozási idő növekedése miatt – írta a Der Standard. Ugyanezért tiltakoztak korábban az Észak- és Dél-Tirolt elválasztó kerítés felhúzásának ötlete ellen is a fuvarozók.