Quaestor-per: Tarsoly Csaba ellen tüntettek a károsultak

Vágólapra másolva!
A Quaestor-per vádlottja, az egykori cégvezető Tarsoly Csaba elleni tüntetés előzte meg a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt férfi és társai elleni per újabb tárgyalását. A Quaestor bedőlésén sok pénzt bukó károsultak Tarsoly mellett a kormányt és az MNB-t is hibáztatták.
Vágólapra másolva!

Mintegy harminc, a Sikoly című filmből ismert maszkot viselő ember tüntetett szerda reggel a Fővárosi Törvényszék épülete előtt, ahol folytatódik a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt egykori Quaestor-vezér Tarsoly Csaba és társainak büntetőpere.

A helyszínen körülbelül tucatnyi rendőr jelent meg, az utcát le is zárták, valamint kamerás autóból filmezték a demonstrálókat, akik azt kiabálták: „Fidesz-maffia”, illetve „Nem hagyjuk, ez Európa szégyene!”.

A rendőrök azt kérték a tüntetőktől, hogy ne takarják ki a maszkokkal az arcukat – erre levették az álarcot, de megjegyezték, hogy

A tüntetők Tarsoly Csaba és a Quaestor-csoport mellett a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot is hibáztatták, rajtuk is számonkérték a veszteségüket.

Az egyik károsult az Origónak azt mondta, ő a 70 legnagyobb vesztes között van, a Quaestornál és a Buda-Cashnél is tartott pénzt.

Hozzá hasonlóan többen a tüntetők között abban bíztak, hogy az állam megvédi a befektetéseit, de nem így történt. Az egyik szónok meg is jegyezte: a 32 ezer károsultból 12 ezren nem kaptak semmit vissza. Elhangzott: 582 napja küzdenek a demonstrálók, a maszkjuk pedig a szenvedésüket jelzi.

Egyenlőtlen küzdelem?

A tárgyalás első két órájában az ügy előzményeit ismertették, illetve Tarsoly Csaba ügyvédje arra panaszkodott, hogy nincsen egyenlő küzdelem: nem tudnak érdemben hozzáférni a nyomozati anyagokhoz, és ez a hozzáférés időben is korlátozott, ráadásul Tarsoly a perre való felkészülés idején gyakorlatilag egy pendriveon "értekezik" az ügyvédjével.

A bíró úgy reagált: mindent megtesznek azért, hogy egyenlő feltételeket biztosítsanak.

Tarsoly és vádlott-társai egyébként a bíróságon nem járultak hozzá ahhoz, hogy fényképeket lehessen közölni róluk, de még ahhoz sem, hogy ilyen felvételeket készítsenek.

Tarsoly Csaba az ellene folyó perre érkezik Forrás: Szabó Gábor - Origo

Előre jelezte Tarsoly: kérdésekre nem akar válaszolni majd, de felolvassa mintegy 12 oldalas vázlatát a bíróságon. A tárgyaláson elhangzott: a Quaestor-csoporttal szemben 1-50 millióig terjednek az egyéni kárigények, de például a Nyíregyházi Vízművek csaknem 200 milliót kér számon cégen.