Október 23-án Orbán Viktor és a lengyel elnök is beszél

56-os lyukas zászló
1956 szimbóluma, a lyukas zászló lobog a Parlament előtt
Vágólapra másolva!
A Parlament előtti Kossuth téren mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök az idei október 23-i ünnepen – derül ki a Kormany.hu-n közzétett hivatalos programtervből.
Vágólapra másolva!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának programjai október 22-én kezdődnek: megtekinthető az Országházban a Szent Korona, délután pedig az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet.

Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, az emlékév kormánybiztosa Forrás: Szabó Gábor / Origo/Copyrighted Minden jog fenntartva

Délután 3 órakor kezdődik az emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel. Ezután fáklyásmenet indul a Műegyetem rakpart–Nagy Imre tér–Bem tér útvonalon Bem József szobrához.

Később fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Este 6 órakor pedig a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

Orbán és Duda a Kossuth téren

A központi programok 23-án a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Az ünnepnapon 10–18 óráig ingyen látogatható a Terror Háza Múzeum,

a 6-os és a 49-es villamos vonalán pedig korhű járat közlekedik, és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

A díszünnepséget idén – Orbán Viktor és Andrzej Duda részvételével – az Országház előtt tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök is beszédet mond a Kossuth téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányzati oldalon felidézték: a forradalom leverését követően sokáig tilos volt október 23-ára emlékezni, sőt megemlíteni is. Az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített – írták.