Január óta nincs biztosításuk az FKF dolgozóinak

kukásautó szemétszállító autó
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.
Vágólapra másolva!
Több mint 2200 dolgozó maradt biztosítási védelem nélkül a Fővárosi Közterület-fenntartónál, miután az önkormányzati cég vezetője január óta nem fizeti a csoportos életbiztosítást, és kérte az egyéni biztosítások díjmentesítését.
Vágólapra másolva!

Az FKF Nonprofit Zrt. dolgozó idén tavasszal arról értesültek, hogy a megkötés után kevesebb mint két évvel eddigi csoportos és egyéni életbiztosításuk megszűnt. A csoportos biztosítások esetében Csontos István, az FKF vezérigazgatója úgy határozott, hogy 2016 januárjában már nem fizetik be az esedékes díjat, erről azonban nem tájékoztatta dolgozóit.

Sztrájkhangulat

Az egyéni életbiztosításoknál díjmentesítést kért, ami azt jelenti, hogy a biztosító az addig befizetett összegből fedezi a költségeit, és bár kockázatban áll a szerződővel, de a szerződés csökkentett biztosítási összeggel marad érvényben a lejárati időpontig, egyben a kiegészítő biztosítások (baleseti halál, baleseti rokkantság...stb.) is megszűnnek. A hírek hallatán az FKF dolgozói körében a sztrájk is szóba került.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Inkább saját zsebből fizetik

A Mandiner.hu birtokába került információk szerint az FKF biztosítási alkusza írásban is figyelmeztette a cégvezetőt, hogy döntésével előnytelen helyzetbe hozza dolgozóit, az egyéni életbiztosítások megszüntetése pedig befektetési szempontból 10 évnél korábban nem javasolt. A dolgozók közül már több százan kérték a szerződések átvételét, vagyis saját pénzükből fizetik tovább a díjakat, így továbbra is védelem alatt állnak, illetve eddigi befizetéseik nem vesznek el.

Régi-új tanácsadó

A Mandiner úgy tudja, hogy Csontos István tanácsadói szerződést kötött a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft.-vel, amelyik céggel korábban már szerződést bontottak, mert "elfelejtették" biztosítani a cég közel 100 milliárdos vagyonát.

Nincsenek információk

2016 tavaszán az FKF egy biztosításialkusz-pályázatot írt ki, amelyen a Simicska Lajos érdekköreibe tartozóként emlegetett Reticulum Insurance Biztosítási Alkusz Kft. futott be elsőként. A társaságról semmilyen információ nem érhető el, ezért a cég tulajdonképpen nem felel meg a Magyar Nemzeti Bank előírásainak és elvárásainak.