Orbán: Munkaszüneti nap lesz nagypéntek

Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 14. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Református Egyház zsinatának emlékülésén, amelyet az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartanak Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában 2016. október 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Munkaszüneti nappá nyilvánítják a nagypénteket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten. 
Vágólapra másolva!

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére rendezett eseményen a kormányfő köszöntőjében kiemelte: a

reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítsék.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Református Egyház zsinatának emlékülésén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor hangsúlyozta: a diktatúra hideg valósága felőrli az emberi méltóságot, utána általában üresség, megcsappant életerő marad. Hozzátette ugyanakkor: Magyarországon "a hőseink győztek, mert elérték, hogy ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk", (...) az utódokra nem a diktatúra negyvenévnyi nyomasztó sötétségét, meghasonlást, hanem a kiállás, a bátorság, a hősiesség és a nagyság dicsőségét hagyták örökül.

A miniszterelnök kifejtette: "a protestantizmus a modern európai demokrácia és kultúra egyik alapvető építőeleme".

A "hitvalló bátorság félévezredes hagyománya ma ismét mércét állít Európa elé", mert ismét bátorság kell kimondani azt az egyszerű igazságot, hogy "a modern európai kultúra, a mai polgári berendezkedés a kereszténységnek köszönheti létét" - mutatott rá.

Úgy vélte, ma nemcsak

amelyből Európa szárba szökött, és gyakran ennek kimondásához sincs bennünk elegendő bátorság.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a hitbéli bátorságot a magyar református egyház magában hordozta akkor is, amikor "a kommunista diktatúra legsötétebb időszakában elvették tőle nagy múltú iskoláit, amikor szellemi vezérét, tudós püspökét száműzetésbe kényszerítették, vezetőit békepapokra cserélték, lelkészeit pedig kegyelemkenyéren tartották". De aztán elérkezett 1956 októbere, amely bebizonyította, hogy "csak a templomok tornyán lévő csillagok maradandóak", és ismét újjáéledt a magyar református egyház - idézte fel.

Nincs időzítőszerkezet

A kormányfő kiemelte: a forradalmak "sohasem tervezőasztalok mellett születnek", nincs receptjük, forgatókönyvük, és néha "olyan lefojtott lelkiállapotból törnek elő, amelyre már nem is léteznek szavak".

Mint mondta, a forradalmakhoz nincs mellékelve időzítő szerkezet sem, "a nemzetek lelki alkatának legbelsőbb és legmélyebb rétegeiből törnek elő, kivételes kegyelmi pillanatok, amikor hirtelen és látszólag minden előjel nélkül" felforr a körülöttünk lévő világ. Ezért a forradalmakat csak leverni lehet, legyőzni sosem, "folyamatosan ott parázslanak eltiprói talpa alatt" - fogalmazott.

Úgy látja, a forradalom bukását csak az okozhatja, ha elveszíti céljai tisztaságát, amikor a bátor polgárok közössége dühös és alantas tömeggé alakul át, és ekkor kell színre lépniük "a lélek embereinek".

A Magyarországi Református Egyház zsinatának emlékülése Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban felidézte Gulyás Lajos református lelkész alakját, aki 1956. október 26-án, amikor a mosonmagyaróvári sortűz után meg akarták lincselni az ÁVH-sokat a feldühödött emberek, az életét tette kockára, hogy véget vessen az önbíráskodásnak, mert tudta, hogy "úgy mondhat igent a forradalomra, ha nemet mond a káoszra és gyilkolásra". Később ezért koncepciós perbe fogták, kivégezték és jeltelen sírba temették - emlékeztetett.

Hozzátette: emlékezünk azokra a lelkészekre is, akiket a forradalom és az egyház megújítása melletti kiállásuk miatt letartóztattak, börtönbe zártak, és arra is, hogy 1989-ig kellett várni, hogy a forradalom alatt elesett teológusok emléktáblát kaphassanak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: tisztelettel adózunk a reformátusok előtt, akik részt vettek a harcokban, a sebesültek, üldözöttek mentésében, és azok előtt, akik őrizték a forradalom és a forradalmárok emlékét, imáikban hordozták a magyar szabadság ügyét és a gyászolók fájdalmát. 1956 református mártírjainak, hitvallóinak "példamutatása ma is velünk élő múlt", amely hozzátartozik a nemzet és az egyház történetéhez - mondta.

Az egyházak feladata, hogy nagypéntek ünnep is legyen, ne csak munkaszüneti nap

A kormány annyit tud tenni, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítja nagypénteket, hogy ünnep is legyen, az az egyházak feladata - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Balog Zoltán hangsúlyozta: a mai világban szükség van az egyházak "becsületére, hitelére és súlyára". E társadalomban betöltött szerepükre válaszul lesz - huszonöt év késéssel - újra munkaszünet Jézus kereszthalálának emléknapja.