Kétszeres kereslet van az anyatejre

Család, "Csak a gátlástalan, primitív, közönséges nők szoptatnak nyilvánosan" szoptatás
Vágólapra másolva!
A napokban az eddigi 1800-ról 2700 forintra emelkedett a leadott anyatej literenkénti ára. Arra számítanak a szakemberek, hogy az intézkedés hatására többen adnak majd anyatejet, jelenleg ugyanis a szükségesnél kevesebb jut a rászoruló kisbabáknak.
Vágólapra másolva!

„Körülbelül harmincszázalékos növekedést várunk, legalábbis ennyivel nőtt az anyatejadó nők száma 2002-ben, amikor utoljára emelkedett az átvételi ár 900-ról 1800 forintra” – mondta az Origónak Tasi Zsuzsanna, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának vezetője. A magasabb ár hatása részben már most is érezhető, ugyanis nyolc új anya jelentkezett. Ez nem tűnik soknak, ahhoz képest viszont jelentős, hogy jelenleg 30-an adnak anyatejet Budapesten.

A magyar csecsemők 34 százaléka kizárólag anyatejet kap hat hónapos koráig Forrás: Dreamstime

Az igény viszont folyamatosan nő, körülbelül kétszer annyian szeretnének anyatejet kapni, mint ahányan adnak. Ráadásul a begyűjtött mennyiség felét hat fővárosi kórházba szállítják. Emiatt

a kiosztott anyatej csak pótlásra elegendő, viszont legalább mindenki ingyen hozzájut, akinek a gyerekorvosa felírja receptre.

Csecsemőnként 400-800 milliliter az átlagos adag hetente. Az anyatej értékét azonban jól mutatja, hogy már napi 100 milliliterért házhoz mennek Budapest területén. Éves szinten az Anyatejgyűjtő Állomás 3389 litert gyűjtött össze tavaly, és a korábbi években is hasonló volt a mennyiség.

Számít a pénz

Bár az anyatejet adó nők arról számolnak be, hogy felemelő érzés másokon segíteni, azt Tasi Zsuzsanna is elismeri, hogy a pénz is nagyban befolyásolja az anyák hozzáállását. A válság előtt például többen voltak, akik alapítványoknak ajánlották fel az anyatejért kapott pénzt, mára viszont ez a szokás teljesen eltűnt. Sőt, az elmúlt évek felméréseiből kiderült, hogy

Egy anya átlagosan 300-400 milliliter tejet tud leadni naponta (természetesen ez a mennyiség a saját gyereke megetetése után marad meg). Arra viszont több példa is van, hogy valakinél naponta 800 milliliter felesleg termelődjön, ami a maximális elszámolható mennyiség. Az áremelés után az átlagos adag leadása havi 25-33 ezer forint adómentes jövedelmet jelent az anyáknak, míg

napi 800 milliliternél a juttatás megközelíti a 67 ezer forintot.

Még így is jól állunk

„Nemzetközi összehasonlításban Magyarország nem áll rosszul az anyatejes táplálást tekintve – mondta az Origónak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. – A legkedvezőbb helyzetben lévő országokban is 30-40 százalék körül alakul azoknak a gyerekeknek az aránya, akiket 6 hónapos korukig kizárólag szoptattak.

A védőnők 2015-ös adatai szerint Magyarországon a csecsemőknek

  • 4 hónapos korukig 50 százalékát,
  • 6 hónapos korukig 34 százalékát

táplálták kizárólag anyatejjel. Még jobb lenne az arány, ha az a több ezer gyerek is szerepelne a fenti statisztikában, akik az anyatej mellett más folyadékot (vizet, cukros vizet, gyümölcslevet) is kaptak, de tápszert nem, hiszen őket is elegendő lenne anyatejjel táplálni. (A grafikonon látható eltérő adatok abból adódnak, hogy korábban kevésbé szigorúan számoltak.) Egyéves korukig a babák 35 százaléka kapott anyatejet, ám utóbbi adat már nem jelent kizárólagos szoptatást, hiszen 6 hónapos korban ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást.

„Az elmúlt években nem csökkent az anyatejes csecsemők aránya” – tette hozzá Csordás Ágnes. Ez annak is köszönhető, hogy

Aztán ez gyakran másképp alakul, de alig van olyan, aki meg sem próbálja. Legfeljebb hamarabb abbahagyja, ha nehézségekbe ütközik.

Átlagosan heti 400-800 millilitert kap egy csecsemő a begyűjtött tejből Forrás: Dreamstime

Alapos vizsgálatok

Szervezett anyatejgyűjtés keretében – a mennyiségi korlátok miatt – csak a legrászorultabb csecsemők kaphatnak lefejt anyatejet, erről jogszabály rendelkezik. Elsősorban a koraszülötteknek, a kis súlyú és lassan fejlődő babáknak jár, vagy ha az anya betegség, illetve gyógyszerszedés miatt nem tud szoptatni. A fölösleges tejjel rendelkező édesanyáknak több vizsgálaton kell átesniük, mielőtt tejet adhatnak:

  • szifiliszszűrés (a terhesség alatt amúgy is elvégzik),
  • a bőr vizsgálata,
  • tüdőszűrés,
  • HIV-teszt,
  • székletvizsgálat.

Az anya emellett nem szedhet olyan gyógyszert, amelynek hatóanyaga átkerül a tejbe, továbbá nem ihat alkoholt, nem fogyaszthat kábítószert, és nem dohányozhat. A gyűjtőállomásokon szigorúan ellenőrzik a leadott tejet: megvizsgálják a kórokozók miatt, majd pasztőrözik. Ezenkívül

azt is nézik, nem hamis-e tej,

azaz nincs-e felvizezve, vagy nem kevertek-e bele tehéntejet.

Ha nincs a közelben gyűjtőállomás, a védőnők és a házi gyermekorvosok abban is segíthetnek, hogy valaki egy másik anyától közvetlenül, úgynevezett háztól házig szolgálatban kaphasson tejet. A vizsgálatokra azonban ilyen esetben is szükség van. Tavaly több mint 27 ezer liter tejet kaptak ilyen formában a csecsemők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig kizárólag anyatejet kapnak. Az anyatej a legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza, a csecsemő könnyen emészti meg, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, valamint a szoptatás elősegíti az anya-gyerek kötődés kialakulását.