Összefogást akarnak a baloldali ellenzéki pártok

Baloldali ellenzéki tüntetés Blaha Lujza tér DK Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc MSZP  Magyar Szocialista Párt október 23.
Baloldali ellenzéki tüntetés Blaha Lujza tér DK Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc MSZP Magyar Szocialista Párt 2016.10.23.
Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében összefogást sürgettek baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen.
Vágólapra másolva!

A "Mossuk le a gyalázatot!" "Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért" című rendezvény színpadát a Rákóczi út Blaha Lujza tér felé eső végén állították fel, úgy, hogy a tér irányába nézzen. A demonstráció miatt a színpad mögött a Rákóczi utat a Nagykörút és a Síp utca által határolt területig zárták le.

A demonstrálók elsősorban az MSZP és a Demokratikus Koalíció lobogóit tartották a kezükben, de több feltűnt a Párbeszéd és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) zászlói közül is,

miközben néhány résztvevő magyar és EU-s zászlóval érkezett.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik '56 örököseinek vallják magukat. Ők nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják, ők is orosz emigrációban fejezik be a pályafutásukat - tette hozzá. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell. Azt mondta, független, demokratikus és szabad országban akarnak élni, ezért fognak 2018-ban egy új együttműködést "összekalapálni".

Molnár Gyula szerint ez a hatalom leváltható, nem kell hozzá más, mint a 106 egyéni körzetben és a listán többséget szerezni.

Molnár Gyula Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, hogy a változáshoz együttműködés kell. A 2014-es választás előtti baloldali összefogásra utalva hozzátette: sok kritika érheti az összefogást, de anélkül most még rosszabb lenne a helyzet. Kijelentette, nekik most az a dolguk, hogy megtanulják az akkori leckét, és az "asztalhoz kell hívni mindazokat", akik lehet, hogy ma kevesebb támogatással rendelkeznek, de tisztességesek, és ugyanazt akarják, mint ők.

- zárta beszédét a volt szocialista miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc Fotó: Szabó Gábor - Origo

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről - tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot "ebből a rémálomból".

A politikus azt mondta, a baloldal is hibázott, mert hagyta "eltékozolni" a harmadik magyar köztársaságot.

A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai "csőcseléket" és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Úgy fogalmazott: "végtelenül sajnálja" a tíz éve történteket.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke ötszáz napos programot hirdetett. A választás után a demokratikus erők ötszáz napra kérjenek felhatalmazást, hogy helyreállítsák az alkotmányos jogállamot, a demokráciát.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendezvény kezdetén az egybegyűltek egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmárokról.