Fazekas Sándor: A magyarságnak kell a saját sorsát alakítania

kutya
Izsák, 2015. május 28. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédet mond a Kiskunsági Nemzeti Park alapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Izsákon 2015. május 28-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor szerint a magyarságnak kell a saját sorsát alakítania, mert csak egy egységes nemzet tud alakítani történelmet, akár világtörténelmet is. A földművelésügyi miniszter vasárnap Karcagon tartott beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor a karcagi városháza előtti téren, az 1956-os forradalom emléktáblájánál azt mondta, hogy "néhány héttel ezelőtt létrejött egy olyan nemzeti egység, amely abban kifejezhető, hogy

A miniszter szerint fontos, hogy ez az egység megmaradjon, mert a jövőre nézve szilárd támpont lehet, amelyet megerősít a hazaszeretet és az összefogás.

Fazekas Sándor világtörténelmi jelentőségűnek nevezte a hatvan évvel ezelőtti forradalmat és szabadságharcot. Szerinte a magyarok büszkék lehetnek arra, hogy szabadnak születtek. A magyarok ősei a Kárpát-medencében az elsők között álltak csatába, ha a szabadságért kellett küzdeni, így volt ez 1848-ban és 1956-ban is - mondta Fazekas Sándor.

A megemlékezésen arról is beszélt, hogy a szabadság alapja a föld, és

a nemzet nem létezhet a haza földje nélkül,

mindig meg kellett küzdeni a szülőföldért, az országért, a Nagykunságért is. Beszélt arról is, hogy 1956-ban a magyarság összefogva, a történelmében ritkán látható egységben fordult az önkényuralom, az elnyomás, a sztálinista terror, a gazdasági csőd, az élelmiszerhiány, a kolhozosítás, a föld elvétele ellen.

Fazekas Sándor azt mondta, a sztálinizmus legnagyobb áldozata a földjétől megfosztott, a kommunista terror által tönkretett magyar parasztság volt. Szerinte a rendszer célja az volt, hogy a nagyipari proletariátus sorait vidéki emberekkel töltsék fel.

Azt is elmondta, hogy Karcagról csaknem négyezer ember menekült el a téeszesítés idején. Több mint négyszázezer embert érintettek a börtönbüntetések, vagyonelkobzások és bírságok, a kifizethetetlen adók és pótadók. A saját szülőföldjükön tették tönkre őket és vették el mindenüket. Fazekas Sándor azt mondta, hogy "szüleink, nagyszüleink, dédszüleink világa akkor veszítette el az önépítés lehetőségét, azt, hogy hogy saját maguknak érezzék ezt a világot, ezt az országot, ezt a hazát".

Így folytatta: "hiszen akinek nincsen földje, az elveszíti az értékeket, támpontokat, de aztán magára talál", és Fazekas Sándor szerint

ilyen magára találása volt a magyar nemzetnek, a vidéknek 1956 és 1989.

A történelem visszazökkent a régi kerékvágásba 1989-ben, újra egy polgári Magyarország építését végezhetjük, annak keretei között élhetünk és dolgozhatunk - mondta a miniszter. A beszédeket követően megkoszorúzták az 1956-os forradalom egyik mártírja, Kemény Pál síremlékét.