Rétvári: Megháromszorozódott a roma hallgatók aránya a felsőoktatásban

diák ír lány roma iskola
Szirák, 2012. szeptember 24. Egy tanuló feladatot old meg a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskolában 2012. szeptember 24-én. Az intézmény az Országos Roma Önkormányzat fenntartásába került július 1-jétől. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Miindenki közös érdeke, hogy minél több roma szerezzen diplomát. Az európai uniós átlag alá vitte a kormány a magyarországi iskolai lemorzsolódást.
Vágólapra másolva!

A kormány programjának köszönhető óriási eredménynek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy hat év alatt megháromszorozódott a roma hallgatók aránya a felsőoktatásban.

Rétvári Bence az M1 műsorában beszélt arról, hogy nagyon összetett, amit a felzárkóztatás terén tesznek, mert nem lehet egyetlen intézkedéssel minden problémát megoldani.

A kulcs a sokrétű támogatás Forrás: MTI/Komka Péter

Az államtitkár szerint a siker kulcsa a sokrétű támogatás, a kormány ezzel a szemlélettel áll a felzárkóztatáshoz: egyebek mellett a tanodák, a szakképzés, a diplomaszerzés és az egészséges étkezés ügyét is felkarolja.

Az államtitkár azt mondta,

mindenki közös érdeke, hogy minél több roma szerezzen diplomát.

Fontos, hogy a rossz anyagi körülmények ne jelentsenek akadályt, ezért ösztöndíjakkal támogatják a fiatalokat. Hozzátette, a kormány intézkedéseivel sikerült az európai uniós átlag alá vinni a magyarországi iskolai lemorzsolódást.