113 millió forintot kellene fizetnie minden háztartásnak

Aszódi Attila Paks Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa
Vágólapra másolva!
135 darab TESLA akkumulátorra lenne szüksége egy magyar háztartásnak a nyári napenergia téli eltárolására – olvasható Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos legfrissebb blogbejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A napelemek szerencsére Magyarországon is egyre inkább terjednek. A beruházók energetikai cégek mellett kisebb vállalatok, intézmények (óvodák, iskolák), sőt magánemberek. Az egyéni felhasználók a napelemeket célszerűen a háztetőre telepítik. De mennyi napelem kell egy átlagos háztartás ellátásához? Ennek kiszámítása nem ördöngösség.

A napelemek telepítését előkészítő mérnökök a háztartás által egy év alatt elfogyasztott villamos energiát veszik alapul, és a helyi adottságok alapján a napelemekre becsült kihasználtsági tényező segítségével könnyen számítható a szükséges napelemtáblák összes névleges teljesítőképessége – olvasható Aszódi Attila blogjában.

Szezonalitás

Optimális esetben ez a napelem annyi villamos energiát állít elő egy év alatt, mint amennyit a háztartás elhasznál. Jelenti-e ez azt, hogy ez a bizonyos háztartás ettől önellátó lesz? Nem, nagyon nem jelenti ezt. A marketingszövegek sokszor ezt sugallják, ezt sulykolják a zöld szervezetek, és ebbe a tévképzetbe manőverezik magukat a tulajdonosok is. A tévedés abban rejlik, hogy – ahogy azt már számtalanszor kifejtette – a villamos energia nem tárolható a villamosenergia-rendszer léptékében – olvasható a blogon.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa kiszámolta, mennyibe kerülne egy átlagos magyar háztartásnak a napenergia tárolása Fotó: Polyak Attila - Origo

Aszódi szerint van még egy fontos tényező, amit szeretnek figyelmen kívül hagyni.

Ez pedig a napelemek szezonális teljesítőképesség-ingadozása.

Amíg egyszerűnek tűnik a nappal megtermelt „napenergiát” eltárolni éjszakai használatra, úgy érezhetően fogósabb kérdés a nyáron megtermelt napenergiát „elrakni télire”, vagyis akkumulátorokban tárolni a téli igények fedezésére gondolva.

„Egy konkrét 3,2 kW névleges teljesítményű napelem (Ráckeresztúr) által havonta termelt villamos energia mennyiségét alapul véve a nyári és a téli termelés közötti (január és július közötti) hatszoros különbséget nem lehet nem észrevenni."

113 millió forint

Tételezzünk fel egy olyan átlagos magyar háztartást, amelyik 3500 kWh villamos energiát fogyaszt évente. Ebben az esetben az éves fogyasztást egy körülbelül 3,5 kW-os csúcsteljesítményű fotovoltaikus napelemes rendszer képes biztosítani. Ha feltételezzük, hogy az akkumulátorok mindegyike a TESLA Powerwall 6,4 kWh kapacitású akkumulátoraiból kerülne ki, akkor ez 135 darab ilyen akkumulátort jelentene egy átlagos magyar háztartásra. A 135 darab Powerwall akkumulátor ára legkevesebb 113 millió forint lenne.