Kósa: Aki fütyörészik, az az ÁVH-val ért egyet?

Kósa Lajos népszavazás alkotmánymódosítás
Budapest, 2016. október 3. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
1956-ról, a vasárnapi megemlékezésekről, a közszférában tervezett leépítésről és az alkotmánymódosításról volt szó hétfőn, napirend előtt a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az 1956-os hősökre emlékezve fejet hajtani illik, és "végképp bárdolatlanság fütyürészni". "Aki ilyenkor fütyürészik (...) vajon azt fejezi ki, hogy ő az ÁVH-val ért egyet? (...) Vagy nekik inkább az emberekbe lövetőkkel van eszmei rokonságuk? (...) Vagy egyszerűen csak bárdolatlanok?" – tette fel a kérdést, emlékeztetve arra, hogy tüntetők egy csoportja vasárnap kifütyülte a Kossuth téri díszünnepség beszédeit.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint bárdolatlanság fütyürészni Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Fidesz frakcióvezetője azt is mondta, vasárnap a közös ünnepléssel "a komplett magyar baloldal legitimálta az 50. évfordulón tömegbe lövetőket". Megjegyezte végül – a Népszabadságra utalva –, hogy a vasárnapi megemlékezés volt az első olyan, amelyről "nem tudott tudósítani az a napilap, amelyik a forradalom vérbe fojtásával született, és végig

gátlástalanul kiszolgálta a megtorlást, a terrort

és utána a kommunista egypárti diktatúrát".

Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinet államtitkára azt felelte: a baloldal komoly lehetőséget hagyott ki, hogy tisztázza a viszonyát 1956-hoz, és jóvátehette volna a 2006-os rendőrattakot. Ehelyett "pár tucat sípra futotta" tőlük – jegyezte meg.

KDNP: Gyalázatos viselkedése volt

Soltész Miklós (KDNP) arról beszélt, hogy a baloldal 1956 50. évfordulóját sem tudta tisztességesen megünnepelni, és várható volt a viselkedése vasárnap, a 60. évfordulón is. "Elkeserítő, gyalázatos, de számítottunk rá" – mondta, utalva arra, hogy tüntetők a Kossuth téren a magyar és a lengyel himnuszt is kifütyülték. A KDNP-s politikus ezt a baloldal szégyenének nevezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta: a vasárnapi évforduló jó alkalom lett volna a baloldalnak a bocsánatkérésre a tíz évvel ezelőtti rendőrattakért. Bocsánatkérés helyett azonban a szocialisták Gyurcsány Ferenccel közösen léptek fel egy rendezvényen – tette hozzá.

Hiller: Nagy Imre nélkül nincs '56

Hiller István (MSZP) azt mondta, helyes, ha a közvélemény megismeri a pesti srácokat, de napnál is világosabb, Nagy Imre és társai nélkül nincs 1956. Közölte, nem tartja véletlennek, és nem tetszik neki, hogy a forradalom politikai vezetőit nem, vagy alig emlegették a forradalom 60. évfordulóján tartott megemlékezéseken.

Hiller István szerint Nagy Imre nélkül nincs 1956 Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára örömét fejezte ki, hogy

az MSZP-ben megindult az ünnep után egy gondolkodás,

mit gondolnak 1956-ról. Kár, hogy az elmúlt időszakban ebben nem vettek részt – jegyezte meg.

Véleménye szerint vasárnap a baloldal szintet lépett az agresszivitásban és erőszakban, ahelyett, hogy levonták volna 2006 tanulságait, újra megpróbálták tönkretenni a békés ünnepet, megpróbálták "széttrollkodni" az állami ünnepséget. A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárki kedvére tönkretehet békés megemlékezéseket – tette hozzá.

Szél arcátlanságról beszél

Szél Bernadett (LMP) a közszférában tervezett létszámcsökkentést firtatta. Arcátlanságnak nevezte, hogy a kormány a munkaerőhiányra hivatkozva akar elbocsátani, amikor a közszférában munkaerőhiány és dolgozói szegénység van. Rámutatott, hogy zömmel adminisztratív dolgozókról van szó, miközben leginkább a feldolgozóiparba keresnek munkavállalókat.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiaci államtitkára hangsúlyozta, a kormánynak nem az a célja, hogy embereket elbocsásson, hanem hogy racionalizáltabb legyen a foglalkoztatás a közszférában, és az ott foglalkoztatottak a versenyszférában helyezkedjenek el. Számokat azért nem lehet mondani – folytatta –, mert nem kvótákat teljesít a kormány, hanem a helyzetet kezeli.

Vona Gábor (Jobbik) megerősítette, csak akkor támogatják a Ház előtt fekvő alkotmánymódosítást, ha a kormány a betelepítés minden formáját kizárja, vagyis megszünteti a letelepedési kötvényt.

Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: a letelepedési körvény gazdasági kérdés, hasznot hozott az országnak,

vásárlóit nem lehet összekeverni a bevándorlókkal.

Korábban a Jobbik is alkotmánymódosítást akart – idézte fel –, ma viszont már csak feltételekkel támogatja.