A cseh homoszexuális párok partnerük gyerekét is örökbe fogadhatják

homoszexuális pár, leszbikus pár, gyerek, meleg szülő
Two French lesbian policewomen, Raphaelle and her companion Fabienne pose with one of their three children, on October 24, 2012 near Lyon, in eastern France. Raphaelle and Fabienne had two twins, born in early 2010, for which Fabienne intends to obtain from the courts a right to "paternity leave", which has been denied so far by the officials from the police department. An amendment to a proposed law which aims to fund the Social Security healthcare system and which will be examined by Parliament on October 25 or 26, proposes transforming paternity leave into a "child birth leave", which would be bestowed regardless of a person's gender. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Vágólapra másolva!
Örökbe fogadhatják partnerük gyermekét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális emberek a jövőben Csehországban.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A homoszexuálisok bejegyzett partnerségéről szóló törvény módosításának tervezetét hétfőn fogadta el a cseh kormány. A kormány módosító javaslatát ugyan a parlamentnek is el kell még fogadnia, de miután a kormánykoalíciónak mindkét házban többsége van, ennek nagy valószínűséggel nem lesz akadálya. A Jirí Dienstbier és Jirí Pelikán, az emberi jogi, illetve az igazságügyi miniszter által közösen kezdeményezett javaslat célja megerősíteni a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek családjaiban.

Eddig ugyanis az a személy, aki jogilag nem volt a gyermek szülője, partnere felhatalmazása nélkül például nem vihette a gyermeket orvoshoz, vagy nem vehette ki az óvodából. A jövőben ez lehetővé válik" - indokolta a kezdeményezést Jirí Dienstbier újságírók előtt. "Amennyiben a biológiai szülő meghal, a gyermeket jogviszony fogja fűzni a másik partnerhez, s nem kell a kiskorút azonnal árvaházba küldeni" - tette hozzá a miniszter.

Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvény 2006. július elsején lépett életbe Csehországban.

Azóta összesen mintegy háromezer azonos nemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek "válása" nagyon ritka. A csehországi homoszexuális párok a kimutatások szerint mintegy ezer gyermeket nevelnek, s a szakértők vizsgálatai szerint ezeknél a gyermekeknél nem tapasztalható semmiféle "szexuális rendellenesség".

Egy országos felmérés szerint a törvénymódosítással a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet.

Az idegen gyermekek homoszexuális párok által történő örökbefogadását a csehek 45 százaléka támogatja. Ez mindkét esetben nagyjából duplája a tíz évvel ezelőtti támogatásnak. A kormányéhoz hasonló törvénymódosítást nyújtott be a képviselők egy csoportja is. A júniusi parlamenti vita a témában nagyon élénk és indulatos volt, s a javaslatot akkor határozat nélkül elnapolták.