Vágólapra másolva!
Több százmilliós uniós támogatást szerzett meg túlszámlázással egy magyar erdészeti cég, az Európai Csalás Elleni Hivatal is felfigyelt ügyeskedésükre.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalással, hamis magánokiratok felhasználásával vádolja a Fővárosi Főügyészség egy erdészeti cég két képviselőjét, akik a gyanú szerint 180 millió forintnyi uniós támogatást szereztek túlszámlázással.

Kell egy cég, és dől a pénz

Az ügy elsőrendű vádlottja egy erdész, aki céges ügyekhez értő barátja segítségével alapította meg az erdészeti kft.-t. A cég működéséhez szükséges gépparkot uniós alapból származó, vissza nem térítendő támogatással vásárolták meg, de úgy döntöttek, hogy kereshetnek is a beszerzéssel – nem is keveset.

Felpörgött a számlagyár

A trükkhöz 2009 júliusa és 2010 márciusa között számlázási láncot hoztak létre, a közös érdekeltségükbe tartozó cégeken keresztül. Így mesterségesen tudták megnövelni a beszerzett 28 munkagép árát,

a 200 millió forintos beszerzést több mint 350 milliós értékűre duzzasztották fel, valótlan számlák kiadásával.

Ezzel közel 140 millió forintnak megfelelő kár érte a uniós, 40 millió forintnyi kár pedig a magyar költségvetést.

Tíz évet is kaphatnak

A túlszámlázásra azonban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is felfigyelt, és feljelentette a két férfit, feljelentésük alapján pedig a magyar hatóság is eljárást indított ellenük.

A másodrendű vádlottra tettesként, az elsőrendű vádlottra pedig bűnsegédként tekintenek az ügyben. Ha elítélik őket, a két férfi két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.