Így reagáltak a pártok a bőnyi rendőrgyilkosságra

Bőny lövöldözés sérült TEK,rendőr rendőrautó meghalt agyonlőtték
Bőny, 2016. október 26. Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A bőnyi rendőrgyilkosság után a pártok részvétüket fejezték ki a megölt rendőr családjának. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága tárgyalni fogja az ügyet, ezt az LMP kérte, a bizottság elnökét adó MSZP pedig megígérte. A DK szerint Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, rossz a közbiztonság, a párt mindezért a kormányt hibáztatja. A KDNP szerint minden eszközzel fel kell lépni a szélsőségek ellen. A Jobbik visszautasította, hogy bármi köze lenne a nyilas gyilkoshoz.
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a bőnyi rendőrgyilkosság után kiadott közleményében azt írta: pártja kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendjére az ügyet, és

a szolgálatok adjanak magyarázatot arra, miként juthatott lőfegyverhez "egy közismerten veszélyesnek tekinthető szélsőjobboldali aktivista".

MSZP: A nemzetbiztonsági bizottság tárgyalni fogja

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága soron következő ülésén megvizsgálja a bőnyi, rendőrök elleni támadás hátterét és megvitatja, hogy milyen intézkedésekkel akadályozható meg a szélsőjobboldali, militáns szervezetek, illetve ezek tagjainak lőfegyverhez jutása - közölte Molnár Zsolt szocialista politikus, a bizottság elnöke, és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke.

Közös közleményükben úgy fogalmaztak:

a bőnyi tragédia "fájdalmasan élesen" hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet, ha ilyen csoportok fegyverekhez jutnak.

DK: a szélsőjobb jelent terrorveszélyt

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, a Terrorelhárítási Központ pedig nem alkalmas feladata ellátására.

Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc pártjának szóvivője arról beszélt, hogy egy hónapon belül két rendőrség elleni terrorcselekmény történt Magyarországon, a Teréz körúton felrobbantott rendőrök túlélték a támadást, a szerdán lelőtt rendőr meghalt. A DK-szóvivő szörnyűnek nevezte, hogy ilyen Magyarországon megtörténhetett, és pártja nevében részvétét fejezte ki a rendőr családjának és a rendőrségnek.

Értékelése szerint Magyarországon huszonöt éve nem volt olyan rossz a közbiztonság, mint jelenleg. "Nem külső erő öl rendőröket, nem migránsok ölnek rendőröket, hanem magyar neonácik ölnek rendőröket." - mondta.

KDNP: elfogadhatatlan a rendőröket ért erőszak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Bőnyben történtek élesen rávilágítanak arra, hogy minden eszközzel fel kell lépni a veszélyes szélsőségek ellen. A KDNP közleményében azt írta, nem szabad hagyni, hogy a rendőrök életét robbantással, vagy fegyverrel veszélyeztessék. Hozzátették: szükség van a rendőrség "hősies helytállására", mert a rendőrök azok, akik békés mindennapjainkat munkájukkal biztosítják.

A párt hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a törvényes rend őreit brutális támadások, gyilkos erőszak sújtsa.

Egy ismert nyilas ölhetett meg egy rendőrt Bőnyben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Jobbik tagad minden kapcsolatot

Volner János, a Jobbik alelnöke, aki egykori rendőrként írta alá a párt közleményét, azt írta elkeserítő, hogy ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények előfordulhatnak Magyarországon és hozzátette: a leghatározottabban elutasítják, hogy a Jobbiknak bármi köze lenne az elkövetőhöz.

Mindenki részvétét fejezte ki

A rendőrgyilkosság után az LMP, az MSZP, a DK, a KDNP, és Jobbik, illetve Orbán Viktor miniszterelnök is együttérzését fejezte ki a rendőr családjának.

Október 26-a, szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy 76 éves férfi, és megölt egy rendőrt. A meggyilkolt 46 éves rendőrt, aki 25 éve szolgált a rendőrség kötelékében, alezredessé léptették elő és hősi halottá nyilvánították.