Kemény üzenetet küldött az LMP Gyurcsányéknak

2016. 10. 25. Frakcióvezető Interjú Kovács András LMP frakcióvezetője Schmuck Erzsébet
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője. 2016.10.25.
Vágólapra másolva!
Többek között azért indul önállóan az LMP a 2018-as országgyűlési választáson, hogy az elmúlt évtized gazdaságpolitikájára alternatívát tudjon nyújtani – mondta az Origónak adott interjújában Schmuck Erzsébet. Az LMP frakcióvezetője szerint nincsen feszültség a pártban, és Karácsony Gergelyt sem támogatják, hogy közös baloldali miniszterelnök-jelölt legyen. 
Vágólapra másolva!

Részt vesznek a baloldali pártok csütörtökön kezdődő egyeztetésén?

Nem.

És miért utasították el a meghívást?

Az LMP-nek világos a stratégiája, amit több kongresszus is megerősített, miszerint a párt önállóan indul a 2018-as választásokon, és mind a 106 egyéni körzetben jelöltet állít. Nemcsak az az oka, hogy önállóan indulunk, hogy az elmúlt évtizedek bukott politikusaival nem akartunk együttműködni, hanem hogy

Nem ez a kormány kezdte a társadalom szétszakítását és a külföldi nagyvállalatok feltétel nélküli kiszolgálását, hanem ez a folyamat már a rendszerváltás után elindult. Ez a politika nem segített az országon, mivel a külföldi tőke kiviszi a hasznát. Ráadásul tudatosan alacsonyan tartják a béreket, erősítve ezzel a kivándorlást és a dolgozói szegénységet.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szerint tudatosan alacsonyan tartják a béreket Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A többi ellenzéki párttal jelentős szakpolitikai vitáink is vannak. A Gyurcsány Ferenc vezette DK például támogatja az egykulcsos adórendszert, míg az LMP a többkulcsos rendszer visszaállítását szeretné elérni. Másrészt például az MSZP megszavazta az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást, míg az LMP ellenzi ezeket a szerződéseket. Egyébként nincsen kivel nagyon összefognunk, mivel az MSZP és a DK együtt fog menetelni. A PM egy nullaszázalékos párt, az Együtt is egy szinte alig mért párt. Nagyon nem elegendő arról beszélni, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt, hanem hogy mi jön azután. Egyelőre nincsen kibékíthető viszony a különféle programok között.

Ha már Együtt, hogy tetszett a kifütyülő akciójuk?

Nem tetszett, mivel vannak olyan nemzeti ünnepek, amit pártpolitikai szempontok fölött kell megünnepelni, és a kormánnyal szembeni ellenérzéseket nem ezeken kell kinyilvánítani. A Fideszt nem Orbán Viktor kifütyülésével, hanem a kormány által cserbenhagyott milliók megszólításával lehet leváltani.

„Jónak kell lenni, együtt kell működni, vagy közösen halunk meg” – üzente önöknek is Gyurcsány Ferenc. Ezek után sem mennek el tárgyalni?

Lehet, hogy

ha ezt így gondolja. Az LMP mindenképpen élni fog, mivel egy olyan ökopolitikai víziót jelenít meg, ami a mai különböző típusú válságokra ad választ. Az eddigi neoliberális elképzelésekkel nem lehet sem a magyar, sem a globális problémákra választ találni. Az embereknek szerintem elegük van a tüneti válaszokból.

Az LMP-n belül egyébként lesz előválasztás, ki hol indul 2018-ban?

A jelöltjeinket az alapszabályban meghatározott feltételek alapján választjuk ki.

Lesz-e miniszterelnök-jelöltjük?

Most kezdünk neki a programkészítésnek, és természetesen felmerült, hogy legyen miniszterelnök-jelöltünk, de erről csak 2017-ben döntünk majd.

Schiffer András egyéni választókerületi jelöltként indul majd másfél év múlva?

Nem, András

később dönt majd arról, hogyan tér vissza a politikába.

Ön szokott vele egyeztetni?

András nem hagyta el a pártot, ami azt is jelenti, hogy kapcsolatban vagyunk vele. Gondolom, Schiffer András sem szeretné, hogy az LMP egy olyan irányba menjen el, ami szembemegy a párt korábbi politikájával és elveivel.

Schiffer lehet miniszterelnök-jelölt?

Ő határozottan kijelentette, hogy 2018-ban nem vállal politikai szerepet, és tartani is fogja magát ehhez.

Schmuck: Schiffer András 2018-ban biztosan nem tér vissza Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Karácsony Gergelyt támogatható miniszterelnök-jelöltnek tartják, mivel Kovács László, volt MSZP elnök szerint elfogadható személy?

Nálunk a kongresszus dönt ilyen kérdésekben. Én nem látok esélyt arra, hogy a zuglói polgármestert támogassuk, főleg nem Kovács László tanácsára. Az LMP-ben megvan a lehetőség arra, hogy saját jelöltünk legyen. Már 2014-ben is azt mondtuk, hogy

Egy 2018-as patthelyzet esetében mi alapján döntik majd el, hogy melyik politikai oldal mellé állnak?

A program alapján fogunk dönteni.

Kiket zár ki mindenképpen az esetleges együttműködésből?

A politikában soha ne mond, hogy soha, de meg kell nézni, hogy az adott szituációban a programok mentén milyen megállapodásokat lehet kötni. Nekünk világos elképzelésünk van arról, hogy mit kell tenni azért, hogy Magyarország egy mindenki számára élhetőbb ország legyen. Mi nem alkudozni és egyezkedni szeretnék, hanem ezeket a célokat megvalósítani.

Kibékült-e már egymással Szél Bernadett és Hadházy Ákos, mivel Gyurcsány megítélésről mást mondtak rövid időn belül?

A két társelnök között nem volt valódi ellentmondás, de mi már megszoktuk az LMP-ben, hogy folyamatosan konfliktusokat akarnak gerjeszteni a pártban.

de távoznia kellett. Gyurcsányban nem látunk lehetőséget arra, hogy paradigmaváltás következzen be.

Tényleg, mit szól Hadházy azon kijelentéséhez, hogyha nem nyer az ellenzék 2018-ban, akkor forradalom lesz?

Hadházy Ákos pont arról beszélt, hogy nem szeretné, ha forradalom lenne. Az LMP demokratikus úton szeretné leváltani a Fideszt.

Örülnek, hogy úgy tűnik, mégsem lesz semmi a CETA-ból?

Ez még nem dőlt el. Az LMP persze örülne annak, ha ebből nem lenne semmi. A szabadkereskedelmi egyezmények az egyik legfőbb okai annak, hogy egyre kevesebben gazdagodnak, és a többség lesüllyed. Mindennek a tünete a migrációs válság is. 2040-re könnyen lehet, hogy

ha a klímaváltozás ellen nem tudunk tenni, így ha az ökológiai szálon nem találunk választ, akkor a 2015-ös migrációs válságnál is sokkal súlyosabb helyzet alakulhat ki.

Ön most sok esetben Orbán Viktor korábbi tusnádfürdői megállapításait is idézte. Ez már a Fidesz-LMP közeledés jele?

A probléma az, hogy a miniszterelnök és a kormány csak felszíni kezeléssel foglalkozik. Ilyen például a kerítésépítés és a schengeni határok védelme. A kabinet nem foglalkozik azzal, hogyan lépjen fel globális szinten a környezeti válság csökkentése érdekében. Az Orbán-kormány itthon a környezetvédelem intézményrendszerét tönkretette, ezzel is bizonyítva, hogy a valódi globális problémákat még csak fel sem fogják.

Magyarország globális színtéren ebben az ügyben komolyan tudná hallatni a hangját?

Ez nem méret, hanem tudatosság kérdése. Látható, hogy Áder János köztársasági elnök rengeteg fórumon hallatja a hangját, azonban neki nincsen végrehajtói hatalma, és ezért nem tudja behozni a magyar intézményrendszerbe a konkrét feladatokat. Erre a kormányfőnek lenne lehetősége.

Ön szerint a CETA körüli zavar az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt is sírba teszi?

Ez nyilván az amerikai választás miatt napolódik. Ha Donald Trump nyer, akkor felülvizsgálják a szabadkereskedelmi megállapodásokat, de

Az európai emberek viszont egyre nagyobb számban lépnek föl a TTIP ellen, így nem egészen fél év alatt több millió aláírás gyűlt össze.

Nem veszít Európa azzal, hogy fokozatosan bezárkózik, miközben Ázsiában egyre nagyobb regionális szabadkereskedelmi övezetek jönnek létre?

A világ is új kihívásokkal néz szembe, így ha nem lesz radikális változás, akkor más módon törhet felszínre a probléma. Nemcsak a fejlett és szegény országok mentén szakad szét a világ, hanem az egyes társadalmakon belül is óriási szakadások lehetnek. Ezek a szabadkereskedelmi egyezmények csak a mostani folyamatokat erősítik. A növekedés hasznából nem lehet orvosolni a társadalmi különbségek erősödését.

Kötnek-e szövetséget valamelyik parlamenten kívüli erővel 2018-ban?

Látni kell, milyen erők bukkanhatnak fel addig, de érdemes megnézni, hogy

Az élet majd kikényszeríti ezen erők megerősödését.

Mennyire aggasztja önöket a Kétfarkú Kutya Párt erősödése, mivel nagyjából ugyanarra a szavazói rétegre hajtanak?

Szomorú lenne, ha csak azért kerülne be egy párt a parlamentbe, mert valami ellen tiltakozik. Kérdés, ha indulnak, akkor milyen programjuk lesz, és mit akarnak. Erről keveset lehet tudni.

Ingyen sör és örök élet.

Ez a kivándorlás és a dolgozói szegénység esetén maximum a tüneti kezeléshez elég, mi a valódi megoldásokban hiszünk.

Milyen ügyekre koncentrálnak a következő időszakban a parlamenti munka során?

Megjelentettünk egy kiadványt, amiben 11 pontban mutatjuk be, hogy milyen kihívásokkal küzd az ország, és arra az LMP milyen választ adna kormányon. Kulcskérdésnek tartjuk, hogy a jövedelmi viszonyokon változtassunk, mivel az egykulcsos adó a felső rétegeknek 500 milliárd pluszt, míg a szegényeknek 100 milliárdos mínuszt jelentett. Terveink szerint

A bérrendezés egyben a hazai elvándorlást is lefékezné, és a munkaerőhiányt is kezelné. Az elvándorlás egyébként a hazai kis- és középvállalkozói szektort érinti igazán hátrányosan, és a kormány is csak szóban segíti őket. Ezt a szférát meg kell erősíteni, mert ma a magyar vállalkozások versenyhátrányban vannak Magyarországon a külföldi nagyvállalatokhoz képest.

Schmuck: Ha a többi ellenzéki párt segített volna, akkor most népszavazásra készülnénk földügyben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Indítanak-e újabb aláírásgyűjtést bármelyik pont mellett?

Először is országjárásba kezd a párt, hogy minél szélesebb körben megismerjék az emberek a programunk sarokköveit. Minél több embernek szeretnénk személyesen elmondani, hogy milyen ország is lehetne Magyarországból.

Miért nem sikerült a 200 ezer érvényes aláírást összegyűjteniük az állami földek eladása kapcsán indított népszavazási kezdeményezéshez?

Tudtommal érdemben

Ha a sajtóban sokat hangoskodó többi ellenzéki párt is csak néhány ezer aláírást hozott volna, most készülhetnénk a népszavazásra.

Indítanak-e újabb népszavazási kezdeményezést?

A 2018-as országgyűlési választás előtt biztosan nem.

Plakátkampányt indítanak-e ismertségük növelésére?

Ezen gondolkozunk, de a következő hónapokban első lépésként minden politikusunk országjárásra indul majd.

Nem sok időközi választáson indultak az utóbbi hónapokban. Lesz ebben változás?

Az LMP ebben irányt fog váltani, a helyi politikára kell összpontosítanunk, mivel a fenntarthatóságot a legjobban a kis közösségekben lehet megvalósítani.