Új börtönök épülnek, 2500 embert is felvesznek

Tóth Tamás
Budapest, 2016. október 28. Tóth Tamás, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának november 1-jei hatállyal kinevezett új országos parancsnoka a Belügyminisztériumban tartott beiktatási ünnepségen 2016. október 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mintegy harmadával növelik a büntetés-végrehajtásban dolgozók létszámát, ehhez 2500 embert kell felvenni, továbbá nyolc településen épülnek új börtönök, mintegy hatezer férőhellyel – mondta beiktatása után Tóth Tamás, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának új parancsnoka.
Vágólapra másolva!

A következő két évben mintegy 30 százalékkal bővül a büntetés-végrehajtás állományának létszáma – mondta Tóth Tamás, a szervezet pénteken kinevezett országos parancsnoka. A vezérőrnagy, aki eddig parancsnokhelyettes volt, azt mondta: egy ilyen jelentős létszámbővítés mellett szükséges a képzési rendszer megerősítése is az anyagi források biztosítása mellett.

A következő években több börtön épül, hatezer új férőhellyel:

  • Békésen,
  • Csengerben,
  • Hevesen,
  • Kemecsén,
  • Komádiban,
  • Komlón,
  • Kunmadarason,
  • Ózdon.

Tóth Tamás a közeljövő nagy feladatának nevezte a beruházásokkal párhuzamosan meghirdetett 2500 új dolgozó kiválasztását és a képzésüket. Hangsúlyozta: az új börtönökben is professzionális és elhivatott állományra van szükség, amelynek tagjai pontosan ismerik a vonatkozó jogszabályokat.

A vezérőrnagy kijelentette:

elvárás, hogy a börtönök működése továbbra is biztonságos, szakszerű és jogszerű legyen, a közrendet, a köznyugalmat megzavaró esemény ne történjen,

egyúttal feleljenek meg a folyamatos és biztonságos befogadási, elhelyezési, ellátási kötelezettségeiknek.

Tóth Tamás, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának új parancsnoka Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az új parancsnok beszélt arról is, hogy a büntetés-végrehajtás jelentős tradíciókkal és szervezeti kultúrával rendelkező szervezet, így ezekre a hagyományokra alapozva képzeli el a megújulást. Úgy fogalmazott:

a szervezet ismertségéért és elismertségéért fog dolgozni, fontosnak tartja a nyitottságot, a 21. századi módszerek alkalmazását mind a vezetői, mind a végrehajtói szinten.

Tóth Tamás szólt a migrációs krízisről is, amely a büntetés-végrehajtást is nagy kihívás elé állította: a kormány ezt a szervezetet jelölte ki az ideiglenes biztonsági határzár elemeinek beszerzési és előállítási feladataira. Az építésben az állomány tagjai mellett fogvatartottak is részt vettek. A büntetés-végrehajtás dolga volt a tranzitzónák és a táborhelyek építése is – mondta.

Tóth Tamás az új parancsnok

Tóth Tamás eddigi általános helyettest nevezte ki a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának pénteken november 1-jei hatállyal Pintér Sándor belügyminiszter. A posztról távozó Csóti András jogviszonya törvény alapján, a szolgálat felső korhatárának elérése miatt szűnik meg. Pintér Sándor pénteken, a Belügyminisztériumban tartott beiktatási ünnepségen kiemelkedőnek nevezte Csóti András életútját, aki – mint mondta – megújította a szervezetet. Felidézte: tárcájához 2010-ben került a büntetés-végrehajtás, amellyel szemben új elvárásokat fogalmazott meg, Csóti András és a parancsnoki kar pedig ennek megfelelt. Pintér arról is beszélt, hogy Csóti András a jövőben a Belügyminisztérium munkáját segíti majd. Tóth Tamásnak pedig azt mondta, meg kell szilárdítania az elődök által végzett munkát, fő céljaként pedig azt jelölte meg, hogy az elítélteket zökkenőmentesen visszavezessék a társadalomba.