Rendőrségi csendélet, virággal és biofűvel

A leleplezés művészete, avagy az bizonyítékm, mint alkotás
Vágólapra másolva!
Művészi igényű kép készült egy nyíregyházi rendőrségi akció helyszínén, ahol egy biofűárusítással gyanúsított férfit fogtak el a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Feltételezett dílerre csaptak le csütörtökön a nyíregyházi nyomozók, a 26 éves férfi lakásán alig 44 gramm pszichoaktív anyagot, közismertebb nevén biofüvet találtak, több zacskónyi szárított zsálya mellett – a terjesztők a gyógynövény törmelékére csepegtetik az amúgy szintetikus drogot, és ezt árulják a fogyasztóknak.

Bizonyíték, mint alkotás

Ritka, hogy egy rendőrségi fotó egyben művészi kompozíció is legyen, ám ezúttal sikerült: már az is kikacsintás a ready made-re, hogy bűnjelként lefoglalt zsályát és drogot egy virágmintás műanyag abroszra helyezték.

A leleplezés művészete, avagy az bizonyíték, mint alkotás Forrás: Police.hu

A monokróm, de nyugtalanítóan mozgalmas mintázatot élénk színekkel ellensúlyozza a háttérben pompázó orgonacsokor, a kép bal szélén látható párcudmintás drapéria pedig

rejtőző ragadozóként kelt feszültséget a csendélet szemlélőjében.

A szerves és szintetikus növényi minták dialógusa emlékeztet az emberalkotta és természetes környezet konfliktusára - kissé tankönyvízű felvetés, a képes párbeszéd azonban többről is szól. Ironikusan utal a lefoglalt drog paradox jellegére is:

mitől biofű valami,

ha alapvetően egy laborban fejlesztették ki, és csak utána kerül a növényi törmelékre?

A művészeten túl

A pszichoaktív anyaggal való visszaéléssel és kereskedéssel gyanúsított férfit egyébként kihallgatták, és őrizetbe vették, várhatóan előzetes letartóztatásba kerülhet.