Iszlamisták épültek be a német hadseregbe

Vágólapra másolva!
Jövő júniustól minden újoncot átvilágítanának, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet tagjai ne kaphassanak fegyveres kiképzést a Bundeswehrben.
Vágólapra másolva!

A német kormány 2017 júliusától kezdődően biztonsági vizsgálatnak vetné alá az újoncokat, miután a katonai elhárító szolgálat (MAD)

20 iszlamistát azonosított a német hadseregben, a Bundeswehrben

– közölte a Funke médiacsoport szombaton. A katonai elhárító szolgálat szóvivője megerősítette ezt a számadatot, és hozzáfűzte, hogy további 60 ügyben folytatnak vizsgálatot.

A Funke médiacsoport szerint az elkövetkező hetekben a német parlament elé kerülő törvényjavaslat értelmében minden újoncot átvilágítanának, ezzel is elejét véve annak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet tagjai beszivároghassanak a hadsereg soraiba, és fegyveres kiképzést kaphassanak.

A MAD szóvivője szerint a német toborzóirodákhoz

több kérelem érkezett be olyan emberektől, akik mindössze néhány hónapra akartak belépni a hadseregbe,

és erős érdeklődést mutattak az intenzív fegyveres kiképzés iránt. Hozzáfűzte: a szolgálatot aggasztja az Iszlám Állam 2014 júliusában az interneten közzétett felhívása, amelyben a terrorszervezet a katonai kiképzést kapott iszlamistákat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak soraihoz, más támogatóit pedig arra biztatta, hogy tanuljanak meg lőni, és ismerkedjenek a fegyverek kezelésével.

A német biztonsági szolgálatoknál a nyáron történt két iszlamista hátterű támadás után magas készültségi fokozatot léptettek életbe. Tavaly mintegy 900 ezer illegális bevándorló érkezett Németországba, és a kezdeti befogadó hangulat ellenére időközben biztonsági aggályok merültek fel.

A múlt héten a német rendőrség őrizetbe vett egy szíriai férfit Berlinben, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja. Októberben egy másik szíriai menekültet fogott el a rendőrség, akinek lakásában robbanóanyagot fedeztek fel, és a hatóságok szerint Berlinben készült merényletet elkövetni.