Öt évet kaphat a gyilkosságban segítő volt képviselő

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a dunaföldvári gyilkosság ügyében: 2013-ban megfojtottak és pincébe falaztak egy földvári vállalkozót. A holttest eltüntetésében egy volt dunaújvárosi fideszes képviselő is segített – ő most öt év börtönre számíthat.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Tolna megyei Főügyészség a dunaföldvári gyilkosság ügyében: három évvel ezelőtt meggyilkoltak egy ismert földvári vállalkozót, a 41 éves Molnár Antalt – holttestét pedig 2016 februárjában egy dunaújvárosi családi ház pincéjében találták meg a nyomozók.

Az ügy elsőrendű vádlottja különös visszaesőnek számít, hiszen korábban is gyilkolt már.
A kőművesként dolgozó férfi régről ismerte áldozatát, viszonyuk azonban anyagi és személyes ellentétek miatt ellenségessé vált – a börtönviselt vádlott ezért elhatározta, hogy leszámol a vállalkozóval.

Megfojtották, befalazták

A bosszúra alaposan felkészült: börtönben megismert barátjával – az ügy másodrendű vádlottjával – figyeltette az áldozat házát, így tudta meg, hogy a magánéleti és anyagi gondokkal küzdő vállalkozó május elsején este egyedül maradt Irinyi János utcai házában.

A férfi élve az alkalommal berontott haragosához, és

azonnal fojtogatni kezdte.

Dulakodás közben mindketten a földre estek, de a támadó ekkor sem engedett, az utolsó életjelig szorította áldozata nyakát.

A harmadrendű vádlott ezután kapcsolódott az ügybe: a gyilkos kérésére autójával az áldozat házához hajtott, majd a három férfi együtt tette a kocsiba a megfojtott vállalkozó holtestét.

Itt, egy pince fala mögé rejtve találták meg az áldozat holttestét Fotó: Polyak Attila - Origo

Ezután a tettes dunaújvárosi, felújítás alatt álló családi házához mentek, a pincében pedig

építési törmelékek alá rejtették a hullát, majd egy falat is építettek a halom elé.

Pénzért vagy szívességből

A gyilkosságban megfigyelőként segédkező börtönbeli ismerős 1,3 millió forintot kapott a részvételért, és övé lett az áldozat nyakából kitépett aranylánc is. A harmadrendű vádlott fizetségéről nem szól az ügyészségi vádirat, de lehet, hogy erre nem is volt szükség – úgy tudjuk,

távoli családi kapcsolatban állt az elkövetővel, és rokoni segítséget nyújthatott neki.

Rovott múltú képviselő

Az ügy ugyanakkor éppen az ő személye miatt kapott közfigyelmet: háttér-információink szerint a harmadrendű vádlott G. Roland Dunaújváros korábbi fideszes önkormányzati képviselője. A férfit az Index szerint 2003-ban magánokirat-hamisítás miatt rótták meg, 2006-ban pedig közúti biztonság veszélyeztetése és rongálás miatt kapott büntetést – ennek ellenére később önkormányzati képviselővé választották.

Adott a közbiztonságra

2010 és 2014 között a város közbiztonsági kapcsolatokért felelős bizottsági elnöke volt, és

2014 júniusában – egy évvel a gyilkosság után – személyesen tüntetett ki helyi polgárőröket is.

Mikor kiderült érintettsége, Kósa Lajos bejelentette, hogy felfüggesztik G. Roland párttagságát, majd kizárták a pártból. A férfi később lemondott dunaújvárosi pozíciójáról is.

A gyilkosság miatt az elsőrendű vádlottat 10-20 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélhetik, büntetését súlyosbíthatja korábbi emberölési ügye is. A bűnpártolással vádolt tettestársak öt-öt év börtönbüntetésre számíthatnak.