Trump győzelme: ezt mondták a magyar politikusok

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City GettyImageRank2 POLITICS ELECTION
NEW YORK, NY - NOVEMBER 09: Republican president-elect Donald Trump delivers his acceptance speech during his election night event at the New York Hilton Midtown in the early morning hours of November 9, 2016 in New York City. Donald Trump defeated Democratic presidential nominee Hillary Clinton to become the 45th president of the United States. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A hazai kormánypárti politikusok, a Jobbik és Schiffer András mellett a baloldali ellenzék több tagja is reagált Donald Trump győzelmére. 
Vágólapra másolva!

„Gratulálok! Micsoda remek hír. A demokrácia még mindig él!” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök reggel a Facebook-oldalán.

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez,

Magyarország készen áll az együttműködésre

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Szijjártó Péter a közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is gratulált Donald Trumpnak. Azt mondta, bebizonyosodott, hogy Amerikában működik a demokrácia. Új korszak kezdődik, és egy új időszak az amerikai magyar kapcsolatokban is – mondta Varga Mihály.

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője ezt írta Facebook-oldalán: „Hát hajrá! Make America great again!”

Vona Gábor a választással kapcsolatban azt írta a Facebookon, nagy meglepetésre Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. „Mi, magyarok tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására, és ugyanezt várjuk mindenkitől. Ezért gratulálunk az új elnöknek! Felelős és bölcs munkát kívánunk Donald Trumpnak” – tette hozzá.

Mi lett volna, ha Sanders indul?

„Soha nem fogjuk már megtudni, mi lett volna az amerikai elnökválasztás végeredménye, ha Trumppal szemben nem a Wall Street embere, hanem Bernie Sanders indul. De van egy erőteljes sejtésem. Az embereknek ugyanis világszerte

kezd elegük lenni a kizsákmányoló, neoliberális elitekből”

– így reagált az elnökválasztás végeredményére Schiffer András, az LMP volt frakcióvezetője.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a Twitteren csak ennyit közölt:

Megnéztük a többi baloldali vezető Facebook- és Twitter-oldalait, de délelőtt 11 óráig nem reagáltak az elnökválasztás hírére. Amint megteszik, cikkünket frissítjük.

Frissítés

11.32-kor Karácsony Gergely, Zugló polgármestere ezt írta a Facebookon:

Bősz Anett, a Fodor Gábor vezette Liberálisok szóvivője ezt írta:

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) külügyi szakpolitikusa szerint, bár Orbán Viktor miniszterelnök másként gondolja, valójában nem áll összhangban Magyarország érdekeivel, hogy a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Szent-Iványi István gratulált Donald Trump győzelméhez, ugyanakkor csalódottságának adott hangot. Úgy értékelt, hogy

soha nem volt ennyire megosztott az Egyesült Államok,

és kétséges, hogy a republikánus elnök képes lesz-e összefogni az országot.

Molnár Gyula várja az új külügyminisztert

„Az amerikai emberek döntöttek: Donald Trumpot választották elnöküknek. Ezt a döntést tiszteletben kell tartani – közölte Molnár Gyula, az MSZP elnöke. – Olyan országban és Európában hiszek, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett. Reméljük, a kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz.” Molnár várja az új elnök döntését, hogy kit bíz meg a külpolitika irányításával. „Fontos üzenet lesz ez Európa számára, egyben lehetőség az amerikai-európai szövetség melletti kiállásra” – mondta Molnár.

Nincs ok a pánikra

Délután Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is reagált Donald Trump győzelmére. Gyurcsány a Facebookon gratulált Trumpnak. Mint írta, most ő volt az, aki meg tudta szólítani az amerikaiak többségét. Hozzátette: nincs ok pánikra. Az Egyesült Államok ma is a szabadság és a demokrácia hazája, és az egész világ érdeke, hogy az is maradjon. Magyarország pedig továbbra is egyik legfontosabb szövetségeseként tekint az Egyesült Államokra - tette hozzá.