Emlékfát ültettek a forradalom hős fotósának tiszteletére

Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan a francia-svájci fotóriporter Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match tudósítója tiszteletére emlékfát ültettek csütörtök délelőtt a Budapesti Gustave Eiffel Francia Iskola udvarán.
Vágólapra másolva!

Az ünneplőket az esemény házigazdája és az emlékfa ültetésének kezdeményezője, Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere köszöntötte. Mint mondta, örömére szolgál, hogy megvalósulhatott az emlékhely, ahol reményei szerint évről évre összegyűlhetnek majd és leróhatják kegyeletüket a hős tudósító, valamint a forradalom minden áldozata előtt.

Emlékfát ültettek a hős fotós emlékére Forrás: II. kerület

„A kerek évforduló alkalmából mi is szerettünk volna megemlékezni mindazokról az ismert és névtelen hősökről, akik életüket adták a magyar szabadságért! Ám nem csak magyar áldozatai voltak a forradalomnak, hanem számtalan külföldi is. Többek között Jean-Pierre Pedrazzini, akinek az 1956-os magyar szabadságharc során készített ikonikus képei bejárták a világot. Az ő alkotásainak is köszönhetően ismerhette meg a Nyugat a magyarországi helyzetet" – mondta a polgármester.

Hozzátette, azért kezdeményezte a faültetést, hogy ez a fa legyen mementó, amely kifejezi: a jó ügyért, a szabadságért határokon és nemzeteken átívelve mindenki össze tud fogni. Ezt követően Láng Zsolt polgármester, Éric Fournier, a Francia Köztársaság nagykövete, Urs Brönnimann, a svájci Nagykövetség tanácsosa, Joel Flouder, a Budapesti Gustave Eiffel Francia Iskola igazgatója elültették az emlékfát az iskola udvarán.

A francia nagykövet is jelen volt az eseményen Forrás: II. kerület

Mint ismert, Jean-Pierre Pedrazzini 1956. október 30-án reggel tudósítótársával a Köztársaság térre sietett, ahol már tartottak az összecsapások. Riporterként végezte a munkáját, amikor máig tisztázatlan körülmények között géppisztolysorozat érte. Budapesten, majd Párizsban is megműtötték, ám a gondos ápolás ellenére sem sikerült megmenteni és 60 évvel ezelőtt, november 7-én, francia földön elhunyt.