Erős fagy és havazás jön

Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Időjárás

Ma erősen felhős, főleg déltől már borult lesz az ég. Eleinte elszórtan lehet szitálás, gyenge eső, a hegyekben hószállingózás, havas eső; majd délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső. DNy-on már kiadós mennyiségű csapadék várható. Eleinte a DK-i, estétől az ÉK-i szél erősödhet meg. Kettős fronthatás terheli a szervezetünket. Északon 4 és 6, délen 7 és 10 fok között alakul a csúcsérték.

Szombaton mediterrán ciklon okoz csapadékos, mozgalmas időjárást. A borult égből estig sokfelé számíthatunk jelentős csapadékra, ami az ország nagy részén eső lesz, de már a hajnali óráktól ÉNy-on, később a Dunántúl nyugati felén (kiemelten Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében) havazás válthatja fel az addigi esőt.

Síkvidéken várhatóan még nem lesz megmaradó hóréteg, de 300-400 méter felett akár 5-10 cm-es hó is hullhat.

Elsősorban a Bakonyban és a Alpokalján télies útviszonyokra készülhetünk. Délutántól, estétől ÉNy felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Már a reggeli óráktól mindenhol megerősödik, és a középső területeken viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Erős hidegfronti hatás kezdődik. Reggel 1 és 6, délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet, azaz szinte semmit sem emelkedik napközben, ráadásul az erős szélben még hidegebbet érzünk majd. Igazi télies nap valószínű!

Vasárnap csökken a felhőzet, mérséklődik a szél, és az ország nagy részén naposra fordul az idő.

Reggel országos fagy lesz -5 és 0 fok közötti hőmérséklettel,

és délután is hidegebb lesz az átlagosnál, mindössze 1 és 7 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Boldog névnapot

November 11. az év 315. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 50 nap van hátra.

Ma a Mártonokat ünnepeljük

A Márton a latin Martinus név rövidült, magyar alakja, a jelentése Marshoz tartozó, és az istenség városvédelmező funkciójából következően harcos/hadakozó. Női párja: Martina.

Távirányító:

Pénteken a TV2-n Nagydumás kiscsajok, az RTL Klubon nagydumás stand-uposok, a Showder Klub tagjai szórakoztatják a nézőket, miközben a Viasat3 a Mátrixot adja le. A Duna TV-n Christopher Lambert főszereplésével jön a valós események alapján készült Megölni egy papot, az OzoneNetworkön Egzotikus emigránsokat ismerhetünk meg 20 órától.

Szombaton összecsap a Star Academy és az X-Faktor, előbbi után Az útvesztő, utóbbi után A rózsák háborúja jön a TV2-n, illetve az RTL Klubon. A Duna TV-n Harrison Ford kap Csak egy lövést, a LifeNetworkön a Szexiskolából tanulhatunk 22 órától, a Mozi+-on A titkok könyvtára második részét csíphetjük el.

Vasárnap az RTL Klub A hobbit – Smaug pusztaságát küldi a TV2 Sztárban sztárja ellen, a Viasat3 a Mátrix – Forradalmakkal koronázza meg a hétvégét. A Duna TV-n jön a Magyarország, szeretlek!, a Coolon a Sherlock Holmes 2-n izgulhatunk, az OzoneNetworkön 21 órakor indul a Franciaország madártávlatból második évadja.