Lebukott egy egri adóellenőr

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy egri adóellenőrrel szemben, aki egy információt kiadva jogtalan előnyhöz juttatott egy vállalkozót.
Vágólapra másolva!

Szalóki Zoltán megyei főügyész azt mondta, a 61 éves ellenőr csaknem harminc éve dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőr munkakörben volt.

Meghallotta, hogy az adóhatóság a hónap közepére helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórháznál, és a bontási és építési munkákban részt vevő vállalkozások alkalmazásában álló dolgozókat érintő,

a munkáltatót terhelő bejelentési kötelezettség teljesítését is vizsgálni fogják.

Az adóellenőr december 9-én este felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét, és tájékoztatta a várható ellenőrzésről. A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel nem csupán jogtalan előnyhöz juttatta az ügyvezetőt, de az átfogó ellenőrzés objektív lefolytatását is lehetetlenné tette. Ismerőse ugyanis nyomban továbbadta a hírt egy vele üzleti kapcsolatban álló másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg. A december 12-én lefolytatott helyszíni ellenőrzési eljárás ezeknél a vállalkozásoknál szabálytalanságot nem tárt fel.

A megyei főügyészség az őrizetbe vett adóellenőrt egyrendbeli,

hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja,

és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.