Bakondi: Európa most látja, mekkora a veszély

2016.12.01. 09:37

Ha lassan is, de Európa országaiban tudatosul az a veszély, amit a világban lévő konfliktusok és a tömeges, illegális, ellenőrizetlen migrációval beáramló terroristák jelenléte okoz - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Szerinte valamennyi európai országban jelentősen romlott a belbiztonsági helyzet, az elmúlt egy-két hétben érkeztek hírek fegyverraktárak felfedezéséről, megakadályozott terrorcselekményekről, rendőrök elleni támadásokról, menekülttábori lázadásokról.

Tervezett akciók

Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten Németországban lelepleztek egy feltételezett szélsőséges iszlamistát a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal munkatársai között, azt mondta: ez azt jelzi, hogy nemcsak spontaneitásról, hanem "megfelelő tervezésről, előrelátásról, alvó ügynökök alkalmazásáról és egyéb titkosszolgálati eszközök alkalmazásáról is szó van", ami fokozza a veszélyt.

Bakondi GyörgyFotó: Adrián Zoltán - Origo

Nemzetállami feladat

Szerinte emiatt valamennyi nemzetállam tett már lépéseket a biztonsága érdekében, és ma már jóval kevesebben vannak, akik bírálják a magyar határintézkedéseket, egyre inkább utánozzák azokat. Az állampolgárok érdekét szolgáló belbiztonsági lépések a nemzetállamokra maradtak, mivel az Európai Unió hivatalos politikájában továbbra sincs változás, és egyelőre a korlátlan, felső határ nélküli elosztási mechanizmus a fő elv - jegyezte meg a főtanácsadó.

Magyarország nyitott

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon tíz év börtönre ítélte a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit, azt mondta: Magyarország nyitva áll mindenki előtt, aki jó szándékkal, például gazdasági együttműködés, turisztikai cél vagy családlátogatás miatt kíván jogszerűen belépni az országba, de "a határunkat őrizzük és semmifajta fenyegetésnek nem engedünk".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK