Ombudsman: Túlterheltek a gyámhatóságok

Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa egyedi ügyekben folytatott eljárásai során értesült arról, hogy a gyámhatóságok munkatársai túlterheltek, az ügyforgalomhoz képest kevés a státus, a meglevő munkahelyeket pedig nem tudják megfelelően képzett munkatársakkal betölteni. 
Vágólapra másolva!

Székely László szerint emiatt nem érvényesülhet maradéktalanul a gyerek legjobb érdekét szolgáló eljárás elve, ezért a biztos hivatalból vizsgálatot indított és a kormányhivatalok gyámügyi főosztályainak vezetőitől részletes tájékoztatást kért.

A tapasztalatok szerint a fővárosban és tizenhat megyében a feladatokat túlterheltség nélkül csak a jelenleginél több munkatárssal tudnák ellátni. A törvények szerint gyámhatósági ügyekben érdemi döntést 21 napon belül kell meghozni és közölni. Késedelem nélküli ügyintézésről mindössze egyetlen megye számolt be.

A leghosszabb, akár 120 napos ügyintézésről a leginkább szakemberhiánnyal küzdő Pest megyéből érkezett információ.

Tekintettel arra, hogy nem mindig a leggyorsabban meghozott döntés szolgálja a gyerek legjobb érdekét, az alapjogi biztos kezdeményezte a miniszternél, hogy vizsgálja meg a differenciált szabályozás kialakításának a lehetőségét.

Az ombudsman fontosnak tartja a fluktuáció csökkentését, a dolgozók anyagi, társadalmi megbecsülését és megtartását.

Székely László szerint nagy szükség lenne a munkatársak kiégését megelőző szupervízióra és képzésekre, így ezek biztosítására is felkérte az emberi erőforrások miniszterét.