Trump miatt is ellentét feszül a Jobbik-tábor és a pártvezetés között

Vágólapra másolva!
A Jobbik vezetése szkeptikus az új amerikai elnökkel szemben, a párt e kérdésben állást foglaló szimpatizánsainak 60 százaléka mégis úgy véli, kedvező Magyarország szempontjából Donald Trump megválasztása – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők megbízásából készült közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Tízből kilencen hallottak az amerikai elnökválasztásról, míg tízből hat magyar számára beszédtémát is szolgáltatott annak eredménye - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Nemzetközi politikusokról ugyanakkor nehezen alkotnak véleményt a magyarok, mert a külpolitika általában kevésbé érdekli őket. Donald Trumpról is csak a megkérdezettek felének (51 százalékuknak) van véleménye. E csoporton belül viszont többen vannak azok, akik szerint kedvező Magyarország szempontjából az elnökválasztás eredménye (32 százalék), mint akik pesszimisták e téren (19 százalék).

Törésvonal a Jobbikban

A kérdésben véleményt alkotók csoportján belül leginkább a kormánypárti szimpatizánsok optimisták Trump elnöksége kapcsán (82 százalékban), legkevésbé pedig a baloldaliak (40 százalékban). Érdekesség, hogy Trump megválasztásának megítélése az Alaptörvény-módosítás ügyében előállt ellentéthez hasonló törésvonalat hozott a Jobbik támogatói és a pártvezetés között. Mint ismert, Mirkóczki Ádám pártszóvivő „kiszámíthatatlan félőrültnek" nevezte Donald Trumpot, később pedig a „katasztrofális" jelzővel illette a már megválasztott amerikai elnököt.

Forrás: Nézőpont Intézet

Hiába szkeptikusak ugyanakkor a Jobbik vezetői az új amerikai elnökkel szemben, a párt e kérdésben állást foglaló szimpatizánsainak 60 százaléka úgy véli, hazánk szempontjából kedvező Trump megválasztása.

Pártok támogatottsága

Ami a pártok támogatottságát illeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja. Azonos bázison a Jobbik változatlanul 12, az MSZP egy százalékpontos csökkenés után 7, a DK ismét 5 százalékon áll. Az Együttel, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal és a Kétfarkú Kutya Párttal egyenként 1, míg az LMP-vel ezúttal is a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál.
A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 43 százalékon állnak, míg a Jobbik 25, az MSZP 10, a DK 7, az Együtt 2, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt egyenként 1, az LMP 4, az egyéb pártok pedig összességében 6 százalékon.